درمان آریتمی قلبی با فریز یا منجمد کردن (Cryo-Ablation)
ابلیشن قلب تکنیک هایی بوده که با شناسایی سیگنال های الکتریکی غیرطبیعی قلب آن ها را متوقف و از بین می برد. در طی انجام ابلیشن قلب توسط متخصص قلب و عروق، جریان های گرمایی بالایی به منبعی که سبب اختلال در سیگنال های قلب شده وارد خواهد شد و اصطلاحا سوزاندن رگ با ابلیشن اتفاق می افتد. در تکنیک ابلیشن قلب با فریز شرایط کاملا برعکس بوده و با کاهش دمای بافت آسیب دیده تا 40- درجه، بافت قلبی فریز و منجمد شده و از کار می افتد.
ابلیشن قلبی یکی از کم عارضهترین و موفقیتآمیزترین روشهای درمان آریتمی یا بینظمی ضربان قلب میباشد.
ابلیشن قلبی که به معنی از بین بردن کانونهای آریتمی به منظور جلوگیری از سیگنالهای اشتباهی به قلب میباشد با دو روش سوزاندن با گرما یا سرما صورت میگیرد.
در این مقاله ما ابلیشن قلبی یا درمان آریتمی قلبی به روش فریز کردن را توضیح دادیم که با گاز نیتروژن صورت میپذیرد. در بین عموم مردم به این روش سوزاندن رگ اضافه قلب گفته میشود.
درمان آریتمی قلبی به روش فریز یا منجمد کردن
یکی از روشهای درمانی برای بیماران با فیبریلاسیون دهلیزی، فریز یا منجمد کردن کانونهای آریتمی است.
فیبریلاسیون دهلیزی یکی از شایعترین آریتمی قلبی است و میتواند منجر به ایجاد لخته و سکته مغزی شود. علاوه بر آن فیبریلاسیون دهلیزی اگر مدت زمان زیادی به طول بیانجامد و با ضربان تند قلب همراه شود ممکن است باعث ایجاد لخته خون و یا سکته مغزی شود که بیمار را اذیت کرده و موجب احساس تپش قلب، ضعف، بیحالی و تنگی نفس میشود در دراز مدت منجر به نارسایی قلبی شده که باعث کاهش کار کردعضله قلب میشود.
ما از درمان آریتمی قلبی به روش سوزاندن رگ اضافه قلب، برای درمان فیبریلاسیون دهلیزی استفاده میکنیم چون میدانیم که در بیش از ۸۰ تا ۹۰ درصد موارد فیبریلاسیون دهلیزی از این وریدها که سیاهرگهایی هستند که از ریه آمده و به دهلیز چپ متصل میشود، نشات میگیرد. و محل اصلی آریتمی در مدخل و یا محل ورود این رگها به دهلیز چپ میباشد، این بالن را در مدخل ورید ریوی قرار داده و باد میکنیم و گاز نیتروژن را به داخل بالون تزریق میکنیم.
این گاز نیتروژی باعث فریز شدن کانالهای آریتمی شده و باعث از بین بردن سلولهای منشا آریتمی میشود. بالن گذاری معمولا در تمام وریدیهای ریوی که 4 عدد میباشد انجام میشود و در هر بار به داخل بالن گاز نیتروژن تزریق میشود و پس از دو الی سه دقیقه بالن از گاز نیتروژن تخلیه میشود.
پیش از انجام عمل فریز کانون آریتمی
یکی از مهمترین کارهایی که پیش از هر عملی باید انجام دهیم ناشتا بودن است، برای انجام این عمل حتما باید 6 ساعت ناشتا باشید. با تجویز و صلاح دید پزشک قرصهای آریتمی را 5 روز قبل از عمل قطع کنید و اگر داروی وارفارین مصرف میکنید 48 ساعت قبل از عمل از مصرف آن دست بکشید.
نحوه منجمد کردن کانونهای آریتمی ( مراحل فریز کردن)
- برای انجام کرایو بالن ابلیشن یا فریز کردن، از بالن استفاده میشود. این بالن از سیاهرگ ناحیه کشاله ران وارد شده و از این طریق وارد دهلیز راست میشود.
- سپس، یک سوراخ بسیار کوچک ایجاد میشود و این بالن کوچک که در حالت خوابیده قرار دارد، وارد دهلیز چپ میشود.
- در مرحله بعد، بالن در مدخل سیاهرگهای ریوی که به دهلیز چپ وارد میشوند، کار گذاشته میشود.
- در مرحله بعد، گاز نیتروژن به داخل این بالن تزریق میشود و درجه حرارت به حدود منهای 50 درجه یا پایینتر میرسد و به مدت دو تا سه دقیقه این کار ادامه مییابد. در حین این کار، پزشک جریان الکتریکی و سیگنالهای الکتریکی را در وریدها چک میکند و مطمئن میشود که تمام سیگنالهای الکتریکی از بین بروند. در صورت لزوم، این کار 2 تا 3 دقیقه تکرار میشود.
این عمل جزو عمل های کم عارضه محسوب می شود و ریسک عمل یک در هزار می باشد و این عوارض محدود به کبودی محل ورود در کشاله ران خواهد بود.
عمل سوزاندن رگ اضافه قلب نیاز به بیهوشی عمیق نداشته و با دادن داروهایی که خواب عمیق ایجاد میکنند به بیمار وی را برای عمل آماده می کنند. و پس از آن دارو های ضد لخته به بیمار تزریق خواهد شد تا در هنگام عمل لخته ای ایجاد نشود. به این دلیل محل ورود بالن در کشاله ران بخیه زده خواهد شد و یا پانسمان ساده انجام خواهد گرفت.
میزان موفقیت و اثربخشی درمان آریتمی قلبی به روش فریز کردن
تحقیقات نشان میدهد که در بیماران مبتلا به فرمهای حملهای فیبریلاسیون دهلیزی، زمانی که این کار به صورت کامل برای هر 4 ورید ریوی انجام میشود، موفقیتی حدود 80 الی 85 درصد کسب میشود و حملات دیگر تکرار نخواهد شد.
لازم به ذکر است که درصد موفقیت درمان آریتمی قلبی به روش فریز کردن برای فرمهای دیگر فیبریلاسیون دهلیزی که پابرجا هستند، کمتر است و برخی تحقیقات نشان میدهند که این درصد ممکن است تا 50 درصد کاهش پیدا کند. با این حال، درمان آریتمی قلبی به روش فریز کردن یا سوزاندن رگ اضافه قلب، امروزه یک روش در دسترس، کم عارضه و سریعتر برای درمان آریتمیهای قلبی ناشی از فیبریلاسیون دهلیزی است.
از دیگر روش های محبوب و پراستفاده برای بیماران قلبی می توان به فریز یا کرایو با بالون قلب اشاره کرد. در این روش بافت معیوب قلب تا منفی 40 درجه سانتیگراد سرد شده و از کار می افتد.
اهمیت عمل فریز کردن در مراحل اولیه بیماری
درمان آریتمی قلبی به روش فریز کردن روشی نسبتا نوین است که امکان مداخله درمانی سریعتر و موثرتری را برای پزشکان فراهم کرده است. امروزه توصیه میشود که در بیماران مبتلا به فیبریلاسیون دهلیزی حملهای، در همان مراحل اولیه بیماری و قبل اینکه بیماری به حالت مزمن تبدیل شود، از درمان فریز کردن استفاده شود.
درمان دارویی این عارضه ممکن است انجام این عمل را به تاخیر بیندازد و در نتیجه، شانس موفقیت آن را کاهش میدهد. بنابراین، بهترین گزینه برای درمان افرادی که دچار حملات تکرار شونده هستند، انجام فریز رگ اضافه قلب در همان سال اول بیماری است تا از وارد شدن بیماری به مرحله مزمن جلوگیری شود.
نقاهت پس از عمل فریز کانون آریتمی
عمل منجمد کردن رگ اضافه قلب حدودا یک ساعت به طول میانجامد و بیمار ناشتا صبح روز عمل به بیمارستان مراجعه نموده، پس از انجام عمل 6 الی 7 ساعت بیمار باید روی تخت استراحت نموده تا از خونریزی ناحیه کشاله ران پیش گیری شود، روز بعد به راحتی میتواند کارهای شخصی خویش را انجام دهد و بعد از دو الی سه روز میتواند به سر کارش باز گردد.
با این حال پس از عمل و بسته به تشخیص پزشک ممکن است برای مدتی داروهای ضد لخته تجویز شود و به علت ایجاد التهاب نیز برای دو الی سه ماه داروهای آریتمی برای بیمار تجویز خواهد شد.
عمل فریز یا سوزاندن رگ اضافه قلب جزو عملهای نتیجه بخش و کم عارضه محسوب میشود که برای بیماران آریتمی انجام میگیرد.
نکات مهم پس از ترخیص
پس از ترخیص باید حتما مراقب محل زخم باشید، بهداشت ناحیه زخم کشاله ران را رعایت نمایید و به هیچ عنوان لوازم سنگین را بلند نکنید.
اگر خونریزی بیش از حد و یا درد بیش از حد در محل زخم روی کشاله ران حس کردید به پزشک مراجعه کنید. ( توجه داشته باشید که محل زخم کمی درد خواهد داشت و دردهای خفیف مشکلی ایجاد نخواهد کرد.)
داروهای تجویز شده را سر وقت میل کنید و اگر دچار تپش قلب شدید شدید حتما به مراکز درمانی یا اورژانس مراجعه نموده و وضعیت خود را برایشان تشریح کنید.
عوارض فریز رگ اضافه قلب
فریز رگ اضافه قلب، که به عنوان کرایو ابلیشن نیز شناخته میشود، یک روش موثر برای درمان برخی از اختلالات ریتم قلبی است. این روش میتواند با عوارضی همراه باشد. از جمله این عوارض میتوان به خونریزی یا عفونت در محل ورود کاتتر اشاره کرد. آسیب به عروق خونی یا ساختارهای قلبی نیز ممکن است رخ دهد. در برخی موارد نادر، ایجاد ریتمهای غیرطبیعی جدید یا کاهش عملکرد کلیه دیده میشود. مشکلات تنفسی و درد قفسه سینه نیز از عوارض احتمالی هستند. احتمال ایجاد لخته خون و در نتیجه سکته مغزی نیز وجود دارد. این عوارض به طور کلی نادر هستند و پزشکان معمولاً تدابیر لازم را برای کاهش این خطرات اتخاذ میکنند. اگر درباره عوارض فریز رگ اضافه قلب نگرانی دارید، مشاوره با پزشک خود میتواند اطلاعات دقیقتری را بر اساس وضعیت خاص شما ارائه دهد.
بهترین کلینیک فریز رگ قلب در تهران
اگر به دنبال یک کلینیک تخصصی قلب و عروق با تیم متخصص و پزشکانی با رزومه کاری موفق و سرآمد هستید، پس فرصت درمان مشکل قلبی خود با سوزاندن یا فریز رگ اضافه قلب در کلینیک آریتمی توانیر را از دست ندهید. کلینیک آریتمی توانیر واقع در تهران، خیابان ولیعصر، خیابان عباسپور، پلاک 22 با جمعی از مجربترین اعضای کادر درمان و پزشکان متخصص، دکتر محمود افتخار زاده و دکتر مهرداد میر معصومی، همواره در تلاش بوده تا سلامتی و تندرستی را به ارمغان آورد.
جهت کسب اطلاعات بیشتر و رزرو نوبت با شماره 888881891 یا 88793628 تماس حاصل فرمایید. یا میتوانید برای مشاره و رزرو نوبت از طریق واتساب: 09127166410 ارتباط برقرار کنید.
سلام و خسته نباشید مقاله جامع و علمی بود و به طور کامل این روش رو توضیح داده بودین
السلام و درود فراوان ، من يك خانم ٧٥ ساله حدود يك هفته پيش بدليل أريتني در بيمارستان بستري و عمل فريز انجام شد سه روز در بيمارستان حالم بسيار خوب بود . ولي ٢ روزي است كه در منزل هستم تنگي نفس و سرفه هاي كوتاه و خشك و ضربان شديد ٩٢ تا ١١٠ دارم و در حوالي قلب و يا معده احساس ميكنم بك چيزي مزاحم قورت دادن ميشود . لطفا راهنمايي كنيد در ضمن Bisoprplol را قطع كردهاند و يك داروي كه براي ديابا هم ميدهند Fouxiga 10 mg تجويز كرده اند لطفا راهنمايي كنيد ممنونم
سلام وقت بخیر
لطفا در اینباره به پزشک درمانگر خود به صورت حضوری مراجعه کنید.
سلام خسته نباشین
بعد از فریز قلب امکان اینکه دوباره مشکل قلبی برگرده یا اون رگ اضافه دوباره مشکلی ایجاد کنه هست؟
و اینکه این عمل فریز رگ قلب چقدر خطر داره؟
با سلام و آرزوی سلامتی
بله ، بسته به نوع AF و سایر فاکتورها احتمال عدم موفقیت بین ۲۰ تا ۵۰ درصد است