جستجو کردن
بستن این جعبه جستجو.

انواع دارو های آریتمی قلبی

معرفی انواع دارو های آریتمی قلب و بهترین دارو های ضد آریتمی در دنیا

داروهای آنتی آریتمی در چهار دسته یا کلاس اصلی طبقه بندی می‌شوند که هر کدام مکانیسم عمل متفاوتی برای تنظیم ریتم قلبی دارند. این چهار دسته شامل مسدودکننده‌های کانال سدیم، بتابلوکرها، مسدودکننده‌های کانال پتاسیم و مسدودکننده‌های کانال کلسیم غیردی هیدروپیریدینی می‌باشند. این داروها با تأثیر بر جریان یون ها و انتقال پتانسیل عمل در سلول های قلبی، آریتمی را کنترل و ریتم منظم طبیعی قلب را برقرار می کنند.

در آریتمی قلبی ریتم ضربان قلب از حالت منظم خود خارج شده و ممکن است تندتر، کندترو یا نامنظم تر از حالت معمول بزند. در بیماران مبتلا به آریتمی قلبی، درمان دارویی یکی از ارکان اصلی درمان است و اهمیت بسیاری دارد. در این مقاله از کلینیک آریتمی تهران – توانیر داروهای پرکاربرد در درمان آریتمی قلبی به همراه ویژگی های هرکدام را برسی خواهیم کرد.

کلاس بندی دارو های آنتی آریتمی

داروهای آنتی آریتمی، داروهایی هستند که از ایجاد آریتمی قلبی، ضربان قلب بیش از حد سریع و یا نامنظم جلوگیری می کنند و آن را درمان می کنند. این داروها می توانند علائم را کاهش داده و از عوارض تهدیدکننده آرتیمی قلبی جلوگیری کنند. برخی از این داروها، پالس های الکتریکی نامنظم و اضافی را متوقف می کنند. برخی دیگر از انتقال پیام های های بیش از حد سریع در بافت های قلبی جلوگیری می کنند. اکثر این داروهای آنتی آریتمی برای مصرف طولانی مدت در نظر گرفته شده اند و به چهار کلاس یا دسته تقسیم می شوند:

  • کلاس 1، مسدودکننده های کانال سدیم: این داروها از ورود سدیم به غشاهای سلولی جلوگیری می کنند. این امر می تواند انتقال تکانه های الکتریکی در ماهیچه قلب را کند کند. نمونه هایی از این داروها عبارتند از دیزوپیرامید، فلکاینید، مکسیلتین، پروپافنون و کینیدین.
  • کلاس 2، بتا بلوکرها: این داروها با مسدود کردن هورمون هایی مانند آدرنالین، ضربان قلب را کند می کنند. نمونه هایی از این داروها عبارتند از آسبوتولول، آتنولول، بیزوپرولول، متوپرولول، نادولول و پروپرانولول.
  • کلاس 3، مسدودکننده های کانال پتاسیم: این داروها از ورود پتاسیم به غشاهای سلولی جلوگیری می کنند. این امر می تواند انتقال تکانه های الکتریکی در تمام سلول های قلب را کند کند. نمونه هایی از این داروها عبارتند از آمیودارون، برتیلیوم، دوفتیلید، درونه دارون، ایبوتیلید و سوتالول.
  • کلاس 4، مسدودکننده های کانال کلسیم غیر دی هیدروپیریدینی: این داروها کانال های کلسیم در ماهیچه قلب را مسدود می کنند. این امر می تواند ضربان قلب و انقباضات آن را کاهش دهد. نمونه هایی از این داروها عبارتند از دیلتیازم و ورا پامیل.

سایر داروهای آنتی آریتمی که در این سیستم طبقه بندی قرار نگرفته اند عبارت‌اند از:

  • آدنوزین: این دارو می تواند انتقال تکانه های الکتریکی را در گره دهلیزی-بطنی، بین حفره های فوقانی و تحتانی قلب، مسدود یا کند کند.
  • دیگوکسین: این دارو می تواند ضربان قلب را کند و قدرت انقباضی قلب را افزایش دهد.

کلاس بندی دارو های ضد آریتمی از نظر پزشکی

 

جدول داروهای درمانی آریتمی قلبی

داروهای درمانی برای آریتمی قلبی براساس نوع، شدت، مکانیسم آریتمی و همچنین با درنظر گرفتن شرایط بیمار توسط پزشک متخصص، تجویز میشوند. در ادامه دارو های درمانی آریتمی قلبی به همراه دسته بندی و کاربرهای هرکدام آورده شده است:

دسته بندی مثال داروها کاربردها
کلاس1؛ مسدودکننده های کانال سدیم دیزوپیرامید، فلکاینید، مکسیلتین، پروپافنون، کینیدین، پروکایین‌آمید، مگزیلتین، لیدوکائین، فلکاینید، و پروپافنون آریتمی های دهلیزی و بطنی
کلاس2؛ بتا بلوکرها (بلاک کننده سمپاتیک) آسبوتولول، آتنولول، بیزوپرولول، متوپرولول، نادولول، پروپرانولول، سوتالول کنترل آریتمی های دهلیزی، تاکیکاردی های دهلیزی و آریتمی های بطنی خوش خیم
کلاس 3؛ مسدودکننده های کانال پتاسیم آمیودارون، برتیلیوم، دوفتیلید، درونه دارون، ایبوتیلید، سوتالول درمان فیبریلاسیون بطنی، فلوتر و فیبریلاسیون دهلیزی، آریتمی های دهلیزی و بطنی
کلاس4؛ مسدودکننده های کانال کلسیم غیر دی هیدروپیریدینی دیلتیازم، ورا پامیل تاکیکاردی های دهلیزی، کنترل ضربان در فیبریلاسیون دهلیزی، برخی آریتمی های بطنی خوش خیم
سایر داروها آدنوزین، دیگوکسین، سولفات منیزیم کاهش ضربان در فیبریلاسیون دهلیزی و تقویت قدرت انقباضی در نارسایی قلب

پرمصرف ترین دارو های آریتمی قلبی

از میان طیف گسترده داروهای ضد آریتمی، برخی داروها به دلیل اثربخشی بالا، ایمنی مناسب‌تر و کاربرد در درمان انواع مختلف آریتمی ها، از کاربرد و مصرف بیشتری برخوردارند. بتابلوکرها و رده C از کلاس یک، از پرمصرف ترین داروهای ضد آریتمی می‌باشند.

 آیا داروهای ضد آریتمی عوارض جانبی دارند؟

اکثر داروهای آریتمی قلبی مانند هر داروی دیگری می توانند عوارض جانبی داشته باشند که بسته به نوع دارو و شرایط بیمار متفاوت است. برخی از عوارض جانبی رایج عبارت اند از:

  • سرگیجه
  • حالت تهوع
  • ضغف یا خستگی
  • اسهال
  • یبوست
  • مشکلات گوارشی

کدام یک از دارو های ضد آریتمی عوارض جانبی دارند؟

در صورت فراموش کردن یک نوبت داروی آریتمی، چه اقدامی باید انجام داد؟

اگر یک نوبت از مصرف داروی آنتی آریتمی را فراموش کردید، نگران نباشید چرا که این اتفاق مشکل خاصی ایجاد نمی کند. فقط کافی است از زمانی که یادتان آمد، مصرف دارو را در زمان معمول و با دوز تجویز شده توسط پزشک از سر بگیرید. از مصرف دوز دوبرابر یا بیشتر برای جبران نوبت از دست رفته خودداری کنید.

 

آیا داروهای تجویز شده برای آریتمی قلبی تا پایان عمر باید استفاده شوند؟

اکثر این درمان های دارویی، بجز بتابلوکرها برای مصرف درازمدت (به غیر از موارد خاص)، مناسب نیستند و اغلب برای کنترل شرایط حاد، بطور موقت همراه با درمان های غیردارویی کاربرد دارند.

 

آیا ممکن است داروهای آریتمی قلبی با داروهای سایر بیماری ها اختلال ایجاد کند؟

سوابق درمانی و سایر بیماری های شما را در نظر می گیرد و با توجه به شرایط خاص شما، داروی آریتمی را تجویز می‌کند که کمترین تداخل را با داروهای دیگری که مصرف می کنید، داشته باشد. پزشکان از این موضوع آگاه هستند و قبل از تجویز دارو، تمامی جنبه های مربوط به سلامت و داروهای مصرفی شما را بررسی می کنند تا از بروز هرگونه مشکل یا تداخل دارویی جلوگیری شود.

 

بهترین داروی آریتمی قلبی را بشناسید

همانطور که در ابتدای مقاله اشاره شد، تجویز دارو های آنتی آریتمی باید مستقیما تحت نظر پزشک متخصص و با بررسی شرایط بیمار انجام شود. با این حال داروهایی مانند لیدوکائین، کینیدین، پروکایین آمید، مگزتیلتین و فلکاینید را می توان از پر مصرف ترین دارو های ضد آریتمی معرفی کرد/.

دارو های آریتمی مجاز برای کودکان

داروهای آریتمی برای کودکان از جمله موارد حساس در درمان بیماری‌های قلبی هستند. آریتمی به اختلال در ریتم قلب اطلاق می‌شود و در کودکان ممکن است به دلیل عوامل ژنتیکی، بیماری‌های قلبی یا مشکلات دیگری ایجاد شود. انتخاب داروهای مناسب برای درمان آریتمی در کودکان به دلیل حساسیت بالای سن آنها، نیازمند دقت و توجه خاص است.

داروهای آریتمی که برای کودکان تجویز می‌شوند، باید به دقت و تحت نظارت پزشک متخصص انتخاب شوند. برخی از این داروها شامل بتابلوکرها، مسدودکننده‌های کانال کلسیم و داروهای ضد آریتمی مانند آمیودارون و سوتالول هستند. هر کدام از این داروها بر اساس نوع آریتمی و شرایط خاص کودک تجویز می‌شوند. به عنوان مثال، بتابلوکرها مانند پروپرانولول معمولاً برای کنترل ضربان قلب سریع استفاده می‌شوند.

همچنین، نکته‌ای که باید در نظر گرفت این است که برخی از داروهای آریتمی ممکن است عوارض جانبی داشته باشند و باید از نزدیک تحت نظارت پزشک مصرف شوند. این عوارض ممکن است شامل افت فشار خون، سرگیجه یا حتی مشکلات قلبی جدید باشد. بنابراین، انتخاب داروی مناسب و دوز دقیق آن، نیازمند ارزیابی دقیق و پیگیری مستمر است.

در نهایت، والدین باید به تمامی دستورالعمل‌های پزشک پایبند باشند و هر گونه تغییر در وضعیت کودک را فوراً گزارش دهند. پیروی از درمان دارویی صحیح می‌تواند به بهبود کیفیت زندگی کودک کمک کرده و از بروز مشکلات جدی‌تر جلوگیری کند.

 

درمان سریع آریتمی با دارو زیر نظر کلینیک توانیر

کلینیک آریتمی تهران – توانیر با بهره گیری از باتجربه ترین و توانمندترین پزشکان متخصص قلب، امکان درمان سریع و کامل انواع آریتمی های قلبی را با استفاده از جدیدترین داروها و تحت نظارت دقیق متخصصین این مجموعه فراهم می‌آورد.

دکتر محمود افتخار زاده و دکتر مهرداد میرمعصومی متخصصین کلینیک آریتمی تهران – توانیر هستند و با در نظر گرفتن تمامی جوانب پزشکی و شرایط خاص هر بیمار، بهترین گزینه درمانی دارویی را انتخاب می نماید تا درمان آریتمی قلبی به بهترین شکل صورت بگیرد.

مراجعه به این کلینیک، فرصت دسترسی سریع به خدمات تخصصی و درمان قاطع آریتمی را در اسرع وقت و با بالاترین استانداردهای کیفی به شما ارائه می دهد. جهت کسب اطلاعات بیشتر و رزرو نوبت با شماره 888881891 یا 88793628 تماس حاصل فرمایید.

 

منابع و مآخذ

https://my.clevelandclinic.org/health/drugs/22867-what-are-antiarrhythmics

 

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn

مقالات مرتبط

بررسی و مقایسه تست ورزش با سی تی اسکن قلب و عروق

برسی تست ورزش و سی تی اسکن عروق قلب

آیا با روش‌های تشخیصی پیشرفته بیماری‌های قلبی آشنا هستید؟ در دنیای پزشکی امروز، تکنولوژی‌های نوین به کمک متخصصان قلب و عروق آمده‌اند تا با دقت

آریتمی قلبی در جوانان چگونه تشخیص داده می شود؟

آریتمی قلبی جوانان

آریتمی قلبی، نوعی اختلال در ریتم طبیعی ضربان قلب است که می‌تواند ضربان قلب را سریع‌تر، کندتر یا نامنظم کند. اگرچه این عارضه اغلب با

خطرات و مشکلات کاشت ضربان ساز قلب کدام اند؟

خطرات کاشت ضربان ساز قلب

آیا تا به حال از خود پرسیده‌اید که آیا کاشت باتری قلبی یا همان ضربان‌ساز (پیس‌میکر) عوارضی دارد؟ این سؤالی است که ذهن بسیاری از

دیدگاه‌ خود را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *