جستجو کردن
بستن این جعبه جستجو.

علت مثبت شدن تست تیلت

تست تیلت مثبت و علت مثبت شدن تست تیلت در بیماران قلبی

تست تیلت مثبت، در اثر کاهش هشیاری فردی که در حال انجام تست است اتفاق می افتد؛ در هنگام انجام تست تیلت، گاهی افراد دچار سنکوپ و کاهش هشیاری شدید می شوند که در این حالت، تست تیلت مثبت تفسیر می شود.
بیشتر سنکوپ‌ها خطرناک نیستند و با اقدامات حمایتی رفع می‌شوند. در صورتی که در تشخیص نوع سنکوپ شک داشته باشیم، بهتر است از اقداماتی مانند تست تیلت (Tilt Table Test) استفاده کنیم.

از بیماری که سنکوپ می‌کند، ابتدا فشار گرفته می‌شود و در صورت لزوم از وی نوار قلب هم گرفته می‌شود. همچنین، در صورتی که احتمال سنکوپ قلبی (کاردیوژنیک) مطرح باشد، از وی اکوکاردیوگرافی تهیه می‌شود.

در صورتی که نوار قلب و سایر معاینات نرمال باشد، برای ارزیابی سنکوپ از تست تیلت استفاده خواهد شد. بنابراین تست تیلت را عموما در سنکوپ‌های وازوواگال یا موارد مشکوک به سنکوپ کاذب سایکوژنیک (سنکوپ های با منشا سیستم عصبی) انجام می‌دهیم.

پیش از انجام تست تیلت ، لازم است که بیمار توسط متخصص قلب و عروق ویزیت شود؛ شما می توانید جهت انجام تست تیلت، تحت نظر بهترین متخصصان این حوزه از جمله دکتر افتخارزاده و دکتر میرمعصومی در تهران، به کلینیک آریتمی توانیر تهران مراجعه نمائید.

پیش از انجام تست تیلت، از بیمار خواسته می‌شود که حداقل از 3 ساعت قبل چیزی نخورد و نیاشامد. در هنگام انجام تست ممکن است بیمار دچار پرودروم شود، پرودروم به مجموعه علائمی گفته می‌شود، که فرد قبل از سنکوپ تجربه می‌کند و از جمله این علائم تهوع است؛ به همین دلیل، بهتر است معده بیمار خالی باشد تا در هنگام انجام تست تیلت استفراغ نکند.

 در تست تیلت بیمار روی یک تخت دراز می‌کشد و در جای خود ثابت می‌شود، سپس به تخت شیب داده می‌شود به گونه‌ای که سر، بالاتر سایر نقاط بدن قرار گیرد. در تمام این مراحل، فشار بیمار و نوار قلب او که شامل الگوی انقباض و تعداد ضربان قلب است، ثبت می‌شود.

حال، اپراتور به تخت شیب می‌دهد و بیمار را در وضعیت‌های گوناگونی قرار می‌دهد. هدف از این کار، ارزیابی تاثیر تغییر موقعیت بدن بر فشار خون و ریتم و ضربان قلبی فرد است. در موارد خاص، گاهی ممکن است آنژیوکت برای تزریق دارو در بازو بیمار فیکس شود.

در ابتدا، تست تیلت بدون تزریق داروی خاصی بر روی بیمار انجام می‌شود؛ در صورتی که بیمار دچار علائم افت هوشیاری یا سنکوپ نشد، داروهایی (معمولا نیتروگلیسیرین زیر زبانی یا ایزوپروترنول تزریقی) به بیمار تزریق و یا به صورت خوراکی به او داده می‌شود و مجددا تست تیلت انجام می‌شود و سپس، در خصوص مثبت یا منفی بودن نتیجه تست تصمیم گرفته خواهد شد.

این داروها، اثرات سازگار شدن سیستم عصبی خودمختار را کم کرده و باعث می‌شود مشکل خود را بهتر نشان دهد. تجویز نیترات‌های زیر زبانی آسان‌تر است، زیرا دسترسی وریدی در این موارد ضروری نیست.

در صورتی که نتیجه تست تیلت مثبت شود، به این معنی است که تغییر وضعیت بدن بیمار باعث ایجاد اختلال در فشار خون یا ریتم قلبی بیمار گردیده است. در صورت منفی شدن تست تیلت نیز، هیچ اتفاق غیرنرمال همودینامیکی در طی تغییر درجه تخت شیبدار برای بیمار رخ نداده است.

انجام تست تیلت در افرادی که دچار کوارکتاسیون آئورت هستند، در زنان باردار و در بیماران اعصاب و روان ممنوع است؛ بنابراین، بهتر است پیش از انجام تست تیلت به توسط یک پزشک متخصص قلب و عروق مانند دکتر مهرداد میر معصومی ویزیت شوید.

علت مثبت شدن تست تیلت

تست تیلت مثبت، همانطور که گفته شد به دلیل تغییر وضعیت همودینامیک فرد است؛ که معمولا، منجر به افزایش ضربان قلب و پس از آن تحریک عصب واگ می شود. اگرچه ممکن است، در طول تست ضربان قلب بیمار دچار کاهش هم شود.

افت فشار و یا وقوع آریتمی نیز، می‌تواند باعث مثبت شدن تست تیلت شود. افت فشار می‌تواند بیمار را دچار سرگیجه کند، و حتی در مواردی ممکن است فرد بیهوش شود. اگرچه در طول انجام این تست خطری بیمار را تهدید نمی‌کند؛ چراکه تمامی اقدامات پیشگیرانه درمانی برای بیمار در نظر گرفته شده است و تست تیلت یکی از امن‌ترین راه‌ها، جهت ارزیابی بیماری فرد مبتلا به سنکوپ است.

علت مثبت شدن تست تیلت

از مهم‌ترین دلایل مثبت شدن تست تیلت، ابتلای بیمار به سنکوپ وازوواگال است؛ در این بیماران هنگام انجام تست، فرد دچار افت فشارخون شده و ضربان هم ممکن است تغییر کند (همیشه تغییر نمی‌کند).

در این بیماران، عمدتا سیستم عصبی اتونوم دچار اختلال است و مشکلات قلبی برای بیمار مطرح نیستند. اما در صورت بروز آریتمی یا اختلال در ضربان قلب، ممکن است علت‌های قلبی مطرح باشند که در این شرایط، برای بیمار اکوکاردیوگرافی توصیه خواهد شد.

یکی دیگر از عللی که ممکن است برای مثبت شدن تیلت در زنان در سنین باروری مطرح باشد، سندرم تاکی کاردی ارتواستاتیک پوزیشنال است که به بیماری پاتس (POTS) مشهور است. این بیماران، هنگام ایستادن دچار افزایش ضربان قلب می‌شوند و ممکن است تا چندین دقیقه پس از ایستادن دچار ضعف شوند. همچنین افزایش مقاومت عروق محیطی نیز، می‌تواند باعث تست تسبت مثبت شود.

تست تیلت مثبت نشانه چیست؟

همانطور که گفته شد، تست تیلت یک آزمایش پزشکی است که جهت بررسی علل سنکوپ و سندرم تاکی کاردی ارتواستاتیک پوزیشنال (که به بیماری پاتس (POTS) مشهور است) انجام می‌شود. زمانی که نتیجه این تست مثبت اعلام می‌شود، به این معناست که گردش خون یا عملکرد قلبی بیمار غیر طبیعی می باشد.

تست تیلت مثبت نشانه چیست؟

این تغییرات غیرطبیعی، می‌توانند نشانه‌ای از وجود مشکلات زمینه‌ای باشند که نیاز به بررسی و درمان دارند. برخی از شرایطی که می‌توانند باعث مثبت شدن تست تیلت شوند عبارتند از:

  1. برادیکاردی؛ ضربان قلب غیرطبیعی کُند
  2. تاکیکاردی؛ ضربان قلب غیرطبیعی تند
  3. هیپوتنشن؛ فشار خون پایین
  4. سندرم تاکیکاردی وضعیتی ارتوستاتیک (بیماری پاتس)

در مقابل، تست تیلت منفی به این معناست که هیچ تغییر غیرطبیعی در فشار خون، ضربان قلب یا ریتم قلب بیمار مشاهده نشده است.

مهم است توجه داشته باشیم که، تست تیلت مثبت به تنهایی تشخیص قطعی یک بیماری خاص نیست؛ بلکه، نشان‌دهنده نیاز به بررسی‌های بیشتر و احتمالاً درمان‌های مناسب است. پزشک متخصص، با توجه به نتایج این تست و سایر علائم و نشانه‌های بیمار، تشخیص نهایی را ارائه خواهد داد و برنامه درمانی مناسب را تعیین خواهد کرد.

درمان تست تیلت مثبت

درمان در این افراد اساس غیردارویی دارد؛ اما با این حال، بهتر است دارو درمانی را آغاز کنیم. در صورتی که در طی انجام تست تیلت ضربان قلب بیمار کاهش یابد، ممکن است پزشک آزمایش‌های بیشتری را برای بررسی قلب بمار تجویز کند. در این شرایط، ممکن است از دارو برای جلوگیری از افت فشار خون استفاده ‌شود.

درمان تست تیلت مثبت

همچنین اگر در طول انجام تست ضربان قلب بیمار افزایش پیدا کند، برای کاهش احتمال بروز مجدد چنین شرایطی به بیمار داروهای خاصی داده خواهد شد.

توجه داشته باشید، در مواقعی که ضربان قلب و فشار خون به میزان نامحسوسی تغییر پیدا می‌کنند و بیمار دچار عارضه نمی شود، عمدتا تیلت را منفی در نظر می‌گیرند و بیمار نیاز به اقدامات درمانی فوق ندارد.

به منظور تشخیص دقیق‌تر و  در نهایت درمان صحیح، بهتر است در هنگام انجام تست تیلت برای بیمار ماساژ کاروتید هم انجام شود؛ انجام این ماساژ، در همه افراد بزرگتر از 40 سال و با سابقه سنکوپ ضروری است.

ماساژ کاروتید را در افراد با سابقه سکته مغزی نباید انجام داد. چراکه انجام این ماساژ در حالت کاملا خوابیده، ممکن است علائمی نشان ندهد؛ اما ماساژ سینوس کاروتید، در شیب‌های بیشتر می‌تواند نمایانگر حساسیت سینوس کاروتید باشد که خود ممکن است از علل وقوع سنکوپ در فرد باشد.

داروهای درمان تست تیلت مثبت

همانطور که گفته شد، درمان بیمارانی که تست تیلت مثبت دارند اگرچه بر پایه روش‌های غیردارویی استوار است؛ اما در بسیاری از موارد نیز، دارودرمانی نقش مهمی ایفا می‌کند. نوع و میزان داروهای تجویزی، بستگی به نتایج دقیق تست و علائم بیمار دارد.

در صورت کاهش ضربان قلب حین تست، پزشک ممکن است آزمایش‌های قلبی بیشتری را تجویز کند و داروهایی برای جلوگیری از افت فشار خون تجویز نماید. از سوی دیگر، اگر ضربان قلب بیمار افزایش یابد، داروهای خاصی برای کاهش احتمال تکرار این وضعیت تجویز می‌شود.

لازم به ذکر است که در مواردی که تغییرات ضربان قلب و فشار خون جزئی بوده و بیمار دچار عارضه نمی‌شود، معمولاً تست تیلت منفی درنظر گرفته شده و نیازی به مداخله دارویی نیست. هدف اصلی از دارودرمانی، کنترل علائم، پیشگیری از حملات مجدد و بهبود کیفیت زندگی بیمار است.

هزینه تست تیلت قلب

هزینه انجام تست تیلت، با توجه به زمان انجام تست و کلینیک انجام دهنده متفاوت خواهد بود. همچنین داروها و یا خدمات به کار رفته، می‌تواند در هزینه انجام تست تفاوت ایجاد کند؛ در ضمن، انجام تست برای کودکان ممکن است هزینه متفاوتی از بزرگسالان داشته باشد.

توجه داشته باشید، که تست تیلت توسط پرستار و اپراتور و با نظارت پزشک متخصص یا فوق تخصص انجام خواهد شد. در مرکز آریتمی توانیر، پزشکان متخصصی همچون دکتر محمود افتخار زاده بر روند انجام تست نظارت دارند و وضعیت بیمار را در حین انجام تست، مانیتور می‌کنند.

تست تیلت مثبت چه تشخیص‌هایی را مطرح می‌کند؟

سندرم‌های رایج قابل تشخیص با تست تیلت عبارتند از:

  • سنکوپ با واسطه عصبی (وازودسپرسیو، کاردیوواگال)
  • افت فشار خون ارتواستاتیک
  • سندرم تاکی کاردی ارتواستاتیک وضعیتی (POTS)
  • هیپوپرفیوژن مغزی هیپوکاپنیک
  • سندرم هیپوپرفیوژن مغزی ارتواستاتیک

انجام تست تیلت به پزشک کمک می‌کند در مواردی که بیمار دچار افتادن‌های مکرر می‌شود، تشخیص خود را قطعی‌تر کند. تیلت همچنین، در افتراق سنکوپ‌های رفلکسی (وازوواگال) از افت فشار خون ارتواستاتیک مفید است. ضمنا در سنکوپ‌های سایکوژنیک نیز این تست، اهمیت تشخیصی دارد.

تست تیلت مثبت چه تشخیص هایی را مطرح می کند؟

اخیرا تحقیقاتی نشان داده‌اند، انجام تست تیلت در بیماران مبتلا به پارکینسون، سندرم پس از ضربه مغزی پایدار، سندرم پای بی‌قرار و بی‌اشتهایی عصبی نیز دارای ارزش تشخیصی است و می‌توان، به منظور بررسی درگیری‌های سیستم عصبی در این بیماران از آن بهره برد.

عوامل موثر در مثبت شدن تست تیلت

مثبت شدن تست تیلت، نشان‌دهنده تغییرات غیرطبیعی در وضعیت همودینامیک بدن است؛ که معمولاً، در اثر تغییر وضعیت از حالت خوابیده به ایستاده رخ می‌دهد. عوامل متعددی می‌توانند در مثبت شدن این تست نقش داشته باشند، که در ادامه به بررسی این عوامل خواهیم پرداخت.

تغییرات ضربان قلب

  • افزایش ضربان قلب: معمولاً اولین واکنش بدن است که می‌تواند منجر به تحریک عصب واگ و افت سطح هوشیاری فرد شود.
  • کاهش ضربان قلب: در برخی موارد ممکن است رخ دهد.

افت فشار خون

کاهش فشار خون می‌تواند باعث سرگیجه و در موارد شدید، بیهوشی فرد شود.

بروز آریتمی

اختلالات ریتم قلب می‌توانند در کاهش سطح هوشیاری، غش کردن و مثبت شدن تست تیلت نقش داشته باشند.

اختلال در سیستم عصبی اتونوم

در این حالت، مشکلات قلبی معمولاً مطرح نیستند؛ و عمدتاً، در بیماران مبتلا به سنکوپ وازوواگال دیده می‌شود.

سندرم تاکی‌کاردی ارتواستاتیک پوزیشنال (POTS)

این سندروم، بیشتر در زنان سنین باروری دیده می‌شود؛ و با افزایش ضربان قلب هنگام ایستادن و ضعف تا چند دقیقه پس از آن مشخص می‌شود.

افزایش مقاومت عروق محیطی

می‌تواند باعث مثبت شدن تست تیلت شود.

نکاتی مهم در مورد عوامل مثبت شدن تست تیلت

  • سنکوپ وازوواگال، یکی از شایعترین دلایل مثبت شدن تست تیلت است.
  • در صورت بروز آریتمی یا اختلال در ضربان قلب، ممکن است علل قلبی مطرح باشند و نیاز به بررسی‌های بیشتر مانند اکوکاردیوگرافی وجود داشته باشد.
  • تست تیلت، یکی از امن‌ترین روش‌ها برای ارزیابی بیماران مبتلا به سنکوپ است و در طول انجام آن، تمامی اقدامات درمانی لازم برای بیمار در نظر گرفته می‌شود.

آیا مثبت شدن تست تیلت خطرناک است؟

به طور قطعی نمی توان گفت که مثبت شدن تست تیلت، در تمامی بیماران قلبی و عروقی خطرناک است؛ اما از آنجایی که این روش ، می تواند نشانه ای برای تشخیص بیماری های خطرناک باشد، در موارد زیادی افراد را از روبرو شدن با عارضه های جبران ناپذیر نجات می دهد.

با این حال، در صورتی که نتیجه ی تست تیلت شما مثبت شد، نگران نباشید و موضوع را تماما با پزشک متخصص در این زمینه در میان بگذارید.

آیا ممکن است مثبت شدن تست تیلت کاذب باشد؟

انجام تست تیلت در کلینیک آریتمی توانیر تهران

از آنجایی که انجام تست تیلت از مهم ترین روش های تشخیصی بیماری های قلبی و عروقی شناخته می شود؛ انجام آن تحت نظر پزشک متخصص و با تجهیزات با کیفیت، می توانذ تاثیر چشم گیری بر نتیجه نهایی تست تیلت داشته باشد. 

تست تیلت یکی از مهم‌ترین و دقیق‌ترین روش‌های تشخیصی، برای بررسی علل سنکوپ های عصبی یا وابسته به بیماری‌های قلبی-عروقی است. انجام این تست تحت نظارت پزشکان متخصص و با استفاده از تجهیزات پیشرفته، نقش مهمی در دقت نتایج و تشخیص صحیح دارد.

در کلینیک آریتمی تهران، ما از پیشرفته‌ترین تجهیزات پزشکی برای انجام تست تیلت استفاده می‌کنیم تا اطمینان حاصل کنیم، که دقیق‌ترین نتایج را برای شما فراهم می‌آوریم. علاوه بر این، محیط آرام و حرفه‌ای کلینیک ما، شرایط مناسبی را برای انجام تست فراهم می‌کند. برای کسب اطلاعات بیشتر و یا تعیین وقت مشاوره، با ما تماس بگیرید.

کلینیک آریتمی توانیر تهران، با داشتن سابقه چند ساله و رزومه ای موفق در زمینه تشخیص بیماری های قلبی و عروقی و سنکوپ ها به کمک تست تیلت مثبت،از بهترین گزینه ها برای درمان این چنین بیماری هایی باشد.

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
دکتر محمود افتخارزاده

متخصص قلب و عروق فلوشیپ الکترو فیزیولوژی، آریتمی و پیس میکر ، عضو انجمن پیس میکر و الکتروفیزیولوژی آمریکا

مقالات مرتبط

دیدگاه‌ خود را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *