تست تیلت مثبت چیست؟

تست تیلت مثبت چیست؟

اگر برای شما هم سوال است که تست تیلت مثبت چیست؟ این مقاله را تا انتها بخوانید. تست تیلت نوعی آزمون است که به منظور تشخیص علت سنکوپ به کار می‌رود. سنکوپ به معنی از بین رفتن موقت هشیاری می‌باشد، به گونه‌ای که فرد برای چند لحظه یا دقیقه از حال می‌رود.

بیشتر سنکوپ‌ها خطرناک نیستند و با اقدامات حمایتی رفع می‌شوند. اما در صورتی که در تشخیص نوع سنکوپ شک داشته باشیم بهتر است از اقداماتی مانند تست تیلت (Tilt Table Test) استفاده کنیم.

از بیماری که سنکوپ می‌کند ابتدا فشار گرفته می‌شود و در صورت لزوم از وی نوار قلب هم گرفته می‌شود، همچنین در صورت که احتمال سنکوپ قلبی (کاردیوژنیک) مطرح باشد از او اکوکاردیوگرافی تهیه می‌شود. در صورتی که نوار قلب و سایر معاینات نرمال باشد، برای ارزیابی سنکوپ از تست تیلت استفاده خواهد شد. بنابراین تست تیلت را عموما در سنکوپ‌های وازوواگال یا موارد مشکوک به سنکوپ کاذب سایکوژنیک انجام می‌دهیم.

پیش از انجام تست تیلت از بیمار خواسته می‌شود که حداقل از 3 ساعت قبل چیزی نخورد و نیاشامد. در هنگام انجام تست ممکن است بیمار دچار پرودروم شود، پرودروم به مجموعه علائمی گفته می‌شود که فرد قبل از سنکوپ تجربه می‌کند و از جمله این علائم تهوع است. به همین دلیل بهتر است معده بیمار خالی باشد تا در هنگام انجام تست تیلت استفراغ نکند.

 در تست تیلت بیمار روی یک تخت دراز می‌کشد و در جای خود فیکس می‌شود، سپس به تخت شیب داده می‌شود به گونه‌ای سر بالاتر سایر نقاط بدن قرار گیرد. در تمام این مراحل فشار بیمار و نوار قلب او که شامل ریتم و ریت قلبی است ثبت می‌شود.

حال اپراتور به تخت شیب می‌دهد و بیمار را در وضعیت‌های گوناگونی قرار می‌دهد. هدف از انجام این تست ارزیابی تاثیر تغییر موقعیت بدن بر فشار خون و ریتم و ضربان قلبی فرد است. پیش از انجام تست لازم است که توسط متخصص قلب و عروق ویزیت شوید (برای این کار می‌توانید به کلینیک آریتمی توانیر در تهران مراجعه کنید). همچنین در موارد خاص ممکن است آنژیوکت برای تزریق دارو در بازو بیمار فیکس شود.

ابتدا تست تیلت بدون تزریق داروی خاصی بر روی بیمار انجام می‌شود، در صورتی که بیمار دچار علائم نشد داروهایی (معمولا نیتروگلیسیرین زیر زبانی یا ایزوپروترنول تزریقی) به بیمار تزریق و یا به صورت خوراکی به او می‌شود و مجددا تست تیلت انجام می‌شود و سپس در خصوص مثبت یا منفی بودن نتیجه تست تصمیم گرفته خواهد شد.

این داروها اثرات تطبیقی سیستم عصبی اتونوم را کم می‌کند و باعث می‌شود مشکل خود را بهتر نشان دهد. تجویز نیترات‌های زیر زبانی آسان‌تر است زیرا دسترسی وریدی در این موارد ضروری نیست.

در صورتی که نتیجه تست تیلت مثبت شود به این معنی است که تغییر وضعیت بدن بیمار باعث ایجاد اختلال در فشار خون یا ریتم قلبی بیمار گردیده است. در صورت منفی شدن تست یعنی هیچ اتفاق غیرنرمال همودینامیکی در طی تغییر درجه تخت شیبدار برای بیمار رخ نداده است.

انجام تست تیلت در افرادی که دچار کوارکتاسیون آئورت هستند، در زنان باردار و در بیماران اعصاب و روان ممنوع است. بنابراین بهتر است پیش از انجام تست تیلت به توسط یک پزشک متخصص قلب و عروق مانند دکتر مهرداد میر معصومی ویزیت شوید.

علت مثبت شدن تست تیلت

علت مثبت شدن تست تیلت

مثبت شدن تست تیلت همانطور که گفته شد به دلیل تغییر وضعیت همودینامیک فرد است که معمولا منجر به افزایش ضربان قلب و متعاقب آن تحریک عصب واگ صورت می‌گیرد. اگرچه ممکن است در طول تست ضربان قلب بیمار دچار کاهش هم شود.

همچنین افت فشار و یا وقوع آریتمی نیز می‌توانند باعث مثبت شدن تست تیلت باشند. افت فشار می‌تواند بیمار را دچار سرگیجه کند، حتی در مواردی ممکن است فرد بیهوش شود. اگرچه در طول انجام این تست خطری بیمار را تهدید نمی‌کند، چراکه تمامی اقدامات درمانی برای بیمار در نظر گرفته شده است و تست تیلت یکی از امن‌ترین راه‌ها به منظور ارزیابی بیماری فرد مبتلا به سنکوپ است.

از مهم‌ترین دلایل و علل مثبت شدن تست ابتلای بیمار به سنکوپ وازوواگال است. در این بیماران هنگام انجام تست فرد دچار افت فشار شده و ضربان هم ممکن است تغییر کند (همیشه تغییر نمی‌کند). در این بیماران عمدتا سیستم عصبی اتونوم دچار اختلال است و مشکلات قلبی برای بیمار مطرح نیستند. اما در صورت بروز آریتمی یا اختلال در ضربان قلب ممکن است علت‌های قلبی مطرح باشند که در این شرایط برای بیمار اکوکاردیوگرافی توصیه خواهد شد.

یکی دیگر از عللی که ممکن است برای مثبت شدن تیلت در زنان در سنین باروری مطرح باشد، سندرم تاکی کاردی ارتواستاتیک پوزیشنال است که به بیماری پاتس (POTS) مشهور است. این بیماران هنگام ایستادن دچار افزایش ضربان قلب می‌شوند و ممکن است تا چندین دقیقه پس از ایستادن دچار ضعف شوند. همچنین افزایش مقاومت عروق مخیطی نیز می‌تواند تست تیلت را مثبت کند.

آریتمی علت مثبت شدن تست تیلت

درمان تست تیلت مثبت

درمان در این افراد اساس غیردارویی دارد اما با این حال بهتر است دارو درمانی را آغاز کنیم. در صورتی که در طی انجام تست تیلت ضربان قلب بیمار کاهش یابد، ممکن است پزشک آزمایش‌های بیشتری را برای بررسی قلب بمار تجویز کند. در این شرایط ممکن است از دارو برای جلوگیری از افت فشار خون استفاده ‌شود.

همچنین اگر در طول انجام تست ضربان قلب بیمار افزایش پیدا کند، برای کاهش احتمال بروز مجدد چنین شرایطی به بیمار داروهای خاصی داده خواهد شد.

توجه داشته باشید در مواقعی که ضربان قلب و فشار خون به میزان نامحسوسی تغییر پیدا می‌کنند و بیمار دچار عارضه نمی‌شود، عمدتا تیلت را منفی در نظر می‌گیرند و بیمار نیاز به اقدامات درمانی فوق ندارد.

توجه داشته باشید که به منظور درمان و رسیدن به تشخیص دقیق‌تر بهتر است در هنگام انجام تست تیلت برای بیمار ماساژ کاروتید هم انجام شود. انجام این ماساژ در همه افراد بزرگتر از 40 سال و با سابقه سنکوپ ضروری است.

ماساژ کاروتید را در افراد با سابقه سکته مغزی نباید انجام داد. ممکن است انجام این ماساژ در حالت کاملا خوابیده علائمی را نشان ندهد اما ماساژ سینوس کاروتید در شیب‌های بیشتر می‌تواند نمایانگر حساسیت سینوس کاروتید باشد که خود ممکن است از علل وقوع سنکوپ در فرد باشد.

هزینه تست تیلت قلب

هزینه انجام تست تیلت با توجه به زمان انجام تست و کلینیک انجام دهنده متفاوت خواهد بود. داروها و یا خدمات به کار رفته می‌تواند در هزینه انجام تست تفاوت ایجاد کند، همچنین انجام تست برای کودکان ممکن است هزینه متفاوتی از بزرگسالان داشته باشد.

توجه داشته باشید که تست توسط پرستار و اپراتور و با نظارت پزشک متخصص یا فوق تخصص انجام خواهد شد. در مرکز آریتمی توانیر پزشکان متخصصی همچون دکتر محمود افتخار زاده بر روند انجام تست نظارت دارند و وضعیت بیمار را مانیتور می‌کنند.

تشخیص تست تیلت مثبت

تست تیلت مثبت چه تشخیص‌هایی را مطرح می‌کند؟

سندرم‌های رایج قابل تشخیص با تست تیلت عبارتند از:

  • سنکوپ با واسطه عصبی (وازودسپرسیو، کاردیوواگال)
  • افت فشار خون ارتواستاتیک
  • سندرم تاکی کاردی ارتواستاتیک وضعیتی (POTS)
  • هیپوپرفیوژن مغزی هیپوکاپنیک
  • سندرم هیپوپرفیوژن مغزی ارتواستاتیک

انجام تست تیلت به پزشک کمک می‌کند در مواردی که بیمار دچار افتادن‌های مکرر می‌شود، تشخیص خود را قطعی‌تر کند. تیلت همچنین در افتراق سنکوپ‌های رفلکسی (وازوواگال) از افت فشار خون ارتواستاتیک مفید است. ضمنا در سنکوپ‌های سایکوژنیک نیز اهمیت تشخیصی دارد.

همچنین اخیرا تحقیقاتی نشان داده‌اند انجام تست تیلت در بیماران مبتلا به پارکینسون، سندرم پس از ضربه مغزی پایدار، سندرم پای بی‌قرار و بی‌اشتهایی عصبی نیز دارای ارزش تشخیصی است و می‌توان به منظور درگیری‌های اعصاب اتونوم در این بیماری‌ها نیز از آن بهره برد.

برای درمان بیماری‌های قلبی و بی‌نظمی‌های ضربان قلب تحت نظر دکتر محمود افتخار زاده و دکتر مهرداد میر معصومی می‌توانید به کلینیک آریتمی تهران واقع در خیابان عباسپور مراجعه نمایید. به‌منظور اطلاع از آدرس و یا شماره تلفن کلینیک آریتمی نیز می‌توانید اطلاعات تماس را از قسمت تماس با ما در همین وب‌سایت دریافت کنید.

منابع:

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4807316/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/34009851/

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn

مقالات مرتبط

اثر مصرف الکل بر عملکرد قلب

اثر مصرف الکل بر عملکرد قلب

 الکل یکی از مواد اعتیادآور است که به صورت گسترده در سراسر جهان مصرف می‌شود. این ماده به دلایل مختلفی از جمله تجربه لذت، کاهش

سکته مغزی با منشا مشکلات قلبی

بيماران زیادی به کلینیک آریتمی تهران-توانیر بدنبال سکته مغزی مراجعه مي كنند بیمارانی که دچار سکته مغزی شدند، توسط متخصصان مغز و اعصاب برای بررسی

دیدگاه‌ خود را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *