جستجو کردن
بستن این جعبه جستجو.

آشنایی با پیس میکرهای بدون سیم

پیس میکرهای بدون سیم قلب
پیس میکر های بدون سیم نوعی باطری قلب محصوب می شوند که با کمک آن ها ریتم ضربان قلب تنظیم می شود. عملکرد اصلی پیس میکر های بدون سیم در افزایش ضربان هایی است که با دلایل مختلفی از جمله بیماری های قلبی کاهش پیدا کرده اند. بر خلاف عوارض پیس میکر های سیم دار که احتمال شکسته شدن سیم ها یا انسداد های ریوی وجود داشت، در انواع مدل های پیس میکر بدون سیم این خطرات وجود ندارد.
پیس میکر های بی سیم را با نام پیس میکر کپسولی یا ضربان ساز کپسولی نیز می شناسند. در نوک کپسول 4 گیره وجود دارد که در داخل قلب با اتصال به دیواره های بطن راست نصب می شود. نحوه عمل پیس میکر های بدون سیم با رد کردن لوله از دریچه سه لختی وارد بطن راست شده و در آن جا اصطلاحا کاشته می شود.
در ادامه با توضیحات دقیق و تخصصی دکتر محمود افتخار زاده درباره نحوه انجام عمل کاشت پیس میکر های بدون قلب، مراقبت های قبل و بعد از عمل و عوارض و خطرات آن ها همراه خواهید بود.

پیس میکر چیست؟

یکی از مفیدترین تکنولوژی‌های علم پزشکی پیس میکرهای بدون سیم هستند. باید گفت پیس میکرهای بدون سیم، چندان هم تکنولوژی جدیدی محسوب نمی‌شوند؛ چراکه، تقریبا یک دهه یا بیش از یک دهه است که روی آن‌ها تمرکز شده و مطالعات آن انجام شده است. اما امروزه این تکنولوژی پزشکی تقریبا ابزاری است که به طور معمول در علم پزشکی و بالین مکررا از آن استفاده می‌شود. بیش از یک دهه است که روی تکنولوژی پیس میکرهای بدون سیم کار شده است.

پیس میکر یا باطری قلب چیست؟

نحوه جاگذاری پیس میکرهای بدون سیم

در مورد نحوه جاگذاری این نوع از پیس میکرها باید گفت که آنها اغلب چون سیم ندارند و به صورت کپسول هستند؛  پیس میکرهای کپسولی نیز نامیده می‌شوند.

اندازه این باطری‌های قلبی، به میزان  یک کپسول آنتی بیوتیک یا کپسول آموکسی سلین است. در نوک این کپسول و در یک طرف آن، 4 زائده وجود دارد که این زائده‌ها وقتی  وارد قلب شده و در بطن راست تعبیه می‌گردد، به قسمت‌هایی از رشته‌های بطن راست وصل شده و در نهایت آنجا فیکس می‌شود و باقی می‌ماند تا حرکتی نداشته باشد.

درمورد نحوه قراردادن باطری‌های قلبی باید گفت روش تعبیه به این صورت است که جراح قلب  از طریق کشاله ران،  وسیله‌ی  لوله‌ای شکل مخصوص را داخل هدایت کرده و از طریق سیاه رگ، از دریچه سه لتی عبور کرده و وارد بطن راست می‌نماید.

در این مرحله جراح  اغلب  تزریقی در بطن راست انجام تا آناتومی و شکل بطن راست را مشاهده نماید و سپس مکان  مناسب بر اساس تزریق و محلی که جهت فیکس باندهای پیس میکر وجود دارد انتخاب می‌شود.

پس از آن پیس میکر از طریق لوله به ناحیه مد نظر منتقل و سپس تست می‌شود. این تست از جهت اطمینان به  فیکس شدن باتری صورت می‌گیرد. مرحله بعد چک کردن کارکرد مناسب دستگاه است .

در حال حاضر انچه که در دسترس عموم هست، پیس میکرهای تک حفره‌ای می‌باشند اما فرم‌های دو حفره‌ای هم ساخته شده و درحال آزمایش است و به احتمال زیاد فرم‌های دو حفره‌ای تا دو سال دیگر وارد بازار خواهد شد و استفاده عمومی از آن امکان پذیر خواهد شد.

با انواع پیس میکر آشنا شوید.

برتری پیس میکرهای بدون سیم بر پیس میکر های سیم دار

از سوالات رایج بیماران قلبی، علت ارجحیت پیس میکرهای بدون سیم در مقایسه با پیس میکرهای سیم دار است، در پاسخ به این سوال باید گفت که این پیس میکرها چون سیم ندارند؛ به همین خاطر یک جسم خارجی مضاعف هم زیر پوست وجود ندارد.

همچنین، از نظر زیبایی فرد هیچ جسمی روی بدنش وجود ندارد که زیبایی پوست و بدن‌اش را تحت تاثیر قرار دهد. بنابراین، در قلب بیمار پیس میکر تعبیه شده ولی هیچ نمود ظاهری روی پوستش وجود ندارد که این یکی از مهم‌ترین مزیت‌های این پیس میکرهای بدون سیم  است. مزیت دوم آن است که  شانس عفونت در این پیس میکرها بسیار پایین است.

درحال حاضر پیس میکرهای تک حفره‌ای در دسترس عموم قرار دارند، به زودی نوع دوحفره‌ای آن نیز پس از تکمیل فرایند مطالعاتی  وارد بازار شود.

چرا باید از پیس میکرهای بدون سیم استفاده کنیم؟

همانطور که گفته شد شانس عفونت در افراد هنگام استفاده از پیس میکرهای بدون سیم پایین‌تر است. بنابراین، کسانی که ریسک عفونت درآنها وجود دارد یا در گذشته سابقه ابتلا به عفونت ناشی از  پیس میکر تعبیه شده  دارند، می‌توانند از این پیس میکرهای بدون سیم استفاده کنند، بدون اینکه ریسک عفونت چندانی داشته باشند.

شاید اسم پیس کردن راه های هدایتی به گوشتان خورده باشد. تفاوت پیس کردن راه های هدایتی با پیس میکر های معمولی در تکنیک و روش های انجام آن است. در پیس کردن راه های هدایتی تنها با تحریک برخی عضلات قلب این اتفاق می افتد اما با پیس میکر های معمولی این اتفاق توسط یک تراشه انجام می گیرد.

 

چه افرادی بهتر است از پیس میکر بدون سیم استفاده کنند؟

یک سری توصیه‌های مهم وجود دارد که قبل از جاگذاری پیس میکر پزشک به بیمار ارائه می‌دهد. همچنین، پزشک قبل از قرار دادن پیس میکر شرایط بیمار را برای تعبیه آن بررسی می‌کند.

به طور مثال؛ فردی که به شدت احتمال عفونت دارد یا داروهایی مصرف می‌کند که باعث پایین آمدن سطح ایمنی بدن می‌شود یا مثلا فردی که مبتلا به دیابت است یا به هر دلیلی تحت تاثیر عواملی است که منجر به افزایش عفونت می‌شود؛ بهتر است از پیس میکرهای بدون سیم استفاده کند.

بنابراین، پزشک اگر دریابد که فرد چند نوع فاکتور احتمال عفونت در بدن را دارد توصیه به استفاده از این نوع پیس میکر می‌نماید.

همچنین، فردی که دیالیز می‌شود و مرتب از شانت یا لوله استفاده می‌کند؛ از جمله مواردی هستند که برای آنها استفاده  از پیس مکر بدون سیم توصیه می‌گردد تا شانس عفونت بسیار کمتری داشته باشند.

این پیس میکرها همچنین، نیاز به مراقبت‌های بعدی هم ندارند چرا که  زخمی روی بدن بیمار به وجود نمی‌آید. تنها لازم است بیمار از محل ورود جراحی که محل کشاله ران است، چند روزی مراقبت کند. به این صورت که بیمار باید انجام فعالیت‌های روزانه خود را محدودتر از قبل کرده تا محل ورود نیز ترمیم شود. همچنین، هیچ بخیه یا برشی هم در این محل ندارد که در آینده به عنوان اسکار و جای زخم  روی بدن بیمار باقی بماند. با این حال در برخی موارد اولویت به استفاده از پیس میکر دائمی قلب داده می شود که در مقاله زیر درباره آن بیشتر خواهید خواند.

چطور پزشک پیس میکر بدون سیم را چک می‌کند؟

این پیس میکرها هم مانند سایر پیس میکرهای سیم دار  می‌توانند از طریق دستگاه‌های آنالیز از بیرون بررسی شوند و سپس نسبت به کارکرد آنها برنامه ریزی انجام می‌شود. در واقع از دستگاه‌های آنالیز برای چک کردن پیس میکر استفاده می‌شود.

طول عمر پیس میکر بی سیم کمتر از نوع با سیم است؟

این پیس میکرها طول عمری مشابه پیس میکرهای سیم دار دارند و میزان بقایشان متفاوت از آنها نیست.

اگر طول عمر پیس میکر بیمار تمام شد چه کار باید کرد؟

 در این زمان وقتی پیس میکر تمام شد می‌توان یک پیس میکر دیگر در کنارش در بطن راست گذاشت و غالبا نیاز به خارج کردن پیس میکر قبلی هم نیست.

بنابراین، از این نظر بیمار مشکلی نخواهد داشت. به هرحال تکنولوژی درحال پیشرفت است و ما امیدواریم که ما امکان این رو داشته باشیم از تکنولوژی‌ها و روش‌های جدید برای بیماران استفاده کنیم. همانطور که می‌توانیم از پیس میکرهای بدون سیم استفاده کنیم یا پیس میکر کپسولی، امیدواریم بتوانیم از سایر امکانات تکنولوژی نیز نهایت استفاده را برای خدمت به بیماران بهره ببریم.

بعد از اتمام طول عمر پیس میکر چه اتفاقی می افتد؟

برای جاگذاری پیس میکر به کجا مراجعه کنیم؟

در این موقعیت مراجعه به یک کلینیک و پزشک متخصص و با تجربه در زمینه قلب و عروق و آریتمی می‌تواند کمک بسیار موثری به بیماران جهت درمان عارضه قلبی کند. شما عزیزان می‌توانید با مراجعه به کلینیک آریتمی توانیر در تهران جهت چکاب قلب به دکتر محمود افتخار زاده و دکتر میرمعصومی متخصص قلب و عروق و آریتمی مراجعه نمایید.

 

نتیجه گیری:

یکی از مهم‌ترین ابزارهای جدیدی که باعث افزایش طول عمر بیماران قلبی شده است، پیس میکرها یعنی همان باطری قلب می‌باشد. مهم‌ترین وظیفه پیس میکرها افزایش ضربان قلب‌هایی است که به دلایل مختلف ضربان آنها کاهش یافته است.  پزشکان اغلب با توجه به نیاز بیمار و مشکل او برایش پیس میکر تجویز می‌کنند.

یکی از جدیدترین و مفیدترین تکنولوژی‌هایی که وارد کشور شده و ما از آن استفاده می‌کنیم، پیس میکرهای بدون سیم هستند. پیس میکرهای بدون سیم البته، چندان هم تکنولوژی جدیدی محسوب نمی‌شوند؛ چراکه، تقریبا یک دهه یا بیش از یک دهه است که روی این تکنولوژی کار می‌شود و مطالعات آن انجام شده است. اما امروزه این تکنولوژی تقریبا ابزاری است که به طور معمول در علم پزشکی و بالین از آن استفاده می‌شود.

در مورد نحوه جاگذاری این پیس میکرها باید گفت که آنها اغلب چون سیم ندارند و به صورت کپسول هستند؛ به همین خاطر گاه به آنها عنوان پیس میکرهای کپسولی نیز می‌گوییم.

 

منبع: اینستاگرام کلینیک آریتمی توانیر

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn

مقالات مرتبط

بهترین متخصص اکو قلب در تهران

معروف ترین و ماهر ترین فوق تخصص اکوکاردیوگرافی قلبی در تهران را شاید در هر جستجوی اینترنتی به یک نام معرفی کرده باشند. با این

عوارض خفیف بعد از عمل ابلیشن قلب

عمل ابلیشن قلبی یکی از کم عارضه‌ترین و بی‌خطرترین و درعین‌حال مؤثرترین روش‌های درمان آریتمی‌ قلبی به شمار می‌رود که در اغلب موارد بیمار عوارض

2 دیدگاه دربارهٔ «آشنایی با پیس میکرهای بدون سیم»

  1. سلام و عرض خسته نباشید مقاله خوبی بود مخصوصا مقالات دیگه درباره پیس میکر که بسیار جامع و کامل بودن.

دیدگاه‌ خود را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *