جستجو کردن
بستن این جعبه جستجو.

داروهای درمان نارسایی قلبی

داروهای درمان نارسایی قلبی

آنچه که به عنوان داروی نارسایی قلبی شناخته می شود، شامل 4 رده دارویی مهم یا به اصطلاح چهارگانه شگفت انگیز است. در مباحث قبل، یکی از این 4 رده داروهای مهم یعنی رده امپاگلیفلوزین را معرفی کردیم و موارد مصرف و اهمیت آنها را، بعنوان یک داروی نارسایی قلبی را بررسی کردیم.

به طور کلی و بنا به توضیحات تیم متخصص آریتمی توانیر، نارسایی قلبی یا همان نارسایی احتقانی قلب، به دلیل ناتوانی عضله قلب در پمپاژ خون اتفاق می افتد. برخی تغییر شرایط،  همچون بزرگ شدن کل قلب یا افزایش حجم حفرات موجود در قلب است که می توان آنها را به عنوان اصلی ترین علل درمان نارسایی قلبی نام برد.

سه رده داروی نارسایی قلب مهم دیگر عبارتند از داروهای کاهنده افترلود (پس بار)، مهارکننده‌های آلدوسترون و بتا بلاکرها. در این مقاله، قصد داریم این سه رده داروی نارسایی قلب مهم از چهارگانه شگفت انگیز را معرفی کرده و اهمیت هر کدام از آنها را در درمان نارسایی قلبی بررسی کنیم.

داروهای کاهنده افتر لود

این داروها، باعث می‌شوند فشار در شریان‌ها کاهش پیدا کند و قلب در برابر فشار کمتری منقبض می‌شود؛ بنابراین، زمانی که فشار موجود بر سر راه قلب کمتر است، قلب می‌تواند خون بیش‌تری را خارج کند و در نهایت کسر جهشی افزایش پیدا خواهد کرد.

یکی از داروهای مهمی که باعث کاهش افتر لود می‌شود و به عضله قلبی کمک می‌کند، ترکیبی از دو داروی مهم درمان نارسایی قلبی، به نام والزارتان و داروی جدیدی به نام ساکوبیتریل است.

ثابت شده است که ترکیب این دو دارو، در درمان نارسایی قلبی بسیار موثر است و می‌تواند باعث افزایش طول عمر بیماران شود. خوشبختانه این دارو امروزه در ایران موجود است، اما قیمت بالاتری نسبت به سایر رده‌ های داروی نارسایی قلبی دارد.

این داروی نارسایی قلبی در ابتدا، با دوز کم تجویز می‌شود و در ادامه در کنار کنترل فشار خون، به تدریج دوز آن افزایش می‌یابد. این دارو، در درمان بیماران نارسایی قلبی، به خصوص در فرمی از نارسایی قلبی که همراه با کاهش کسر جهشی است، اهمیت بسیار حیاتی دارد.

این رده داروی نارسایی قلبی همانند رده امپاگلیفلوزین، در بیمارانی که نارسایی با کسر جهشی نرمال دارند نیز، منجر به کاهش مرگ و میر شده است و در درمان نارسایی دیاستولی یا نارسایی با کسر جهشی طبیعی نیز بسیار موثر بوده است.

گاها در کنار دارو های نام برده، از داروهای دیابتی برای درمان بیماری های قلبی مرتبط با نارسایی نیز استفاده می شود که تجویز آن، باید تماما زیر نظر پزشک متخصص انجام شود.

 مهارکننده‌های آلدوسترون و سیستم رنین-آنژیوتانسین

در این رده داروی نارسایی قلبی، داروی نسبتا قدیمی و شناخته شده‌ای به نام اسپیرونولاکتون وجود دارد؛ البته، امروزه در این رده دارویی، داروهای جدیدتری وارد بازار شده اند که عملکرد اختصاصی‌تری دارند.

مهارکننده های آلدوسترون و سیستم رنین-آنژیوتانسین به عنوان داروی نارسایی قلبی 

داروی اسپیرونولاکتون به دلیل عوارض هورمونی، ممکن است در آقایان باعث بزرگ شدن سینه‌ها و دردناک شدن بافت پستان شده و در خانم ها نیز، ممکن است باعث ایجاد اختلالات قاعدگی شود.

از این رو، داروی دیگری به نام اپلرنون، با اثر درمانی مشابه و عوارض کمتر به بازار عرضه شده که عملکرد اختصاصی‌تری دارد و روی بخش مدنظر در بدن اثربخشی لازم را دارد، اما عوارض ذکر شده در مورد اسپیرونولاکتون را ندارد. در این رده، یک داروی سوم نیز به تازگی وارد بازار شده است، که متاسفانه در ایران در دسترس نیست.

بتا بلاکرها

رده داروی نارسایی قلبی دیگری، که در درمان نارسایی قلبی اهمیت بسیار زیادی دارد، داروهای مسدود کننده گیرنده بتا آدرنرژیک هستند که تحت عنوان بتا بلاکرها شناخته می‌شوند. بتا بلاکرها، داروهای بسیار معروف و رایجی هستند؛ به عنوان مثال، پروپرانولول، متوپرولول یا متورال از جمله داروهای بتا بلاکری هستند که اغلب افراد نام آن را شنیده‌اند.

طبق تحقیقات صورت گرفته ثابت شده است که چند مورد از داروهای بتا بلاکر، در درمان نارسایی قلبی موثر هستند؛ برخی از این داروها، علاوه بر اینکه باعث کاهش علائم بیماری‌های قلبی و بهبودی وضعیت بیماران می‌شود، طول عمر بیماران را نیز افزایش می‌دهند.

دیگوکسین یا لانوکسین

مصرف دارو های دیگوکسین و لانوکسین به عنوان داروی نارسایی قلبی، باعث ایجاد انقباضات شدید و افزایش برون ده قلبی می شود. لازم است بدانید که مصرف دیگوکسین، به عنوان یکی از دارو های پر ریسک در درمان دارویی نارسایی قلبی شناخته شده است؛ چرا که امکان دارد با کاهش نبض تا 50 مرتبه در دقیقه و کمتر، خطرات جبران ناپذیری به دنبال داشته باشد.

البته توجه داشته باشید که، بررسی های انجام شده توسط متئو وایتبک و همکاران نشان داده است که دیگوکسین، صرف نظر از جنسیت یا وجود یا عدم وجود نارسایی قلبی،  با افزایش قابل توجهی در مرگ و میر ناشی از همه علل، در بیماران مبتلا به فیبریلاسیون دهلیزی( ​​پس از اصلاح ویژگی های بالینی و بیماری های همراه)، همراه بود.

این یافته ها استفاده گسترده از دیگوکسین در بیماران مبتلا به فیبریلاسیون دهلیزی ​​را زیر سوال می برد. Increased mortality among patients taking digoxin—analysis from the AFFIRM study | European Heart Journal | Oxford Academic (oup.com)

آتورواستاتین، روزواستاتین و سیمواستاتین

از دیگر دارو های درمان نارسایی های قلبی می توان به آتورواستاتین، روزواستاتین و سیمواستاتین اشاره کرد. هر 3 داروی نامبرده بسیار تخصصی بوده و استفاده بدون نظر پزشک در آن ها، می تواند عوارض زیادی بر جای بگذارد؛ پس لازم است که با دقت و دقیقا مطابق با دستورالعمل های پزشکی مصرف شوند.

نحوه مصرف داروی نارسایی قلبی

لازم به ذکر است که هیچ کدام از این رده‌های داروی نارسایی قلبی از لحاظ اهمیت درمانی، بر دیگری ارجحیتی ندارد؛ اما، همه این رده‌های دارویی را نمی‌توان در ابتدا به صورت همزمان شروع کرد، زیرا ممکن است، عوارض داروهای نارسایی قلبی و افت فشار خون باعث شود بیمار قادر به تحمل دارو نباشد و مصرف آن را قطع کند.

نحوه مصرف داروهای درمان نارسایی قلبی

معمولا شروع درمان با این داروها، با دوزهای پایین‌تر و با دو دارو شروع می‌شود؛ سپس، بعد از گذشت حدودا دو هفته، دوز داروها افزایش می‌یابد و یا داروی رده سوم اضافه می‌شود. نکته قابل توجه در درمان دارویی نارسایی قلبی، این است که باید در عرض 4 تا 6 هفته، هر 4 رده دارویی به بیمار تجویز شود.

عوارض مصرف دارو های درمان نارسایی قلبی

معمولا، گزارشی از عوارض استفاده از انواع مختلف داروی نارسایی قلبی گزارش نمی شود؛ با این حال در برخی بیماران، پس از شروع مصرف داروی نارسایی قلبی علائمی مانند خواب آلودگی، خستگی، سر گیجه، حالت تهوع، سرد بودن نوک انگشتان و یا گز گز کردن و کرختی در دست و پا ها وجود داشته است. 

در صورتی که فشار خون شما، از حالت نرمال خارج شود و یا حالت های شدید تری از سرگیجه یا حالت تهوع و تپش قلب را داشته باشید، باید سریعا به پزشک متخصص خود مراجعه کنید.

تجویز انواع داروی نارسایی قلبی در کلینیک توانیر تهران

کلینیک آریتمی توانیر واقع در تهران، خیابان ولیعصر، خیابان عباسپور، پلاک 22 با جمعی از مجرب‌ترین اعضای کادر درمان و پزشکان متخصص، دکتر محمود افتخار زاده و دکتر مهرداد میر معصومی، همواره در تلاش بوده تا سلامتی و تندرستی را به ارمغان آورد.

جهت کسب اطلاعات بیشتر و رزرو نوبت می‌توانید با شماره 888881891 یا 88793628 تماس حاصل نمایید. همچنین مشاره و رزرو نوبت از طریق واتساب به شماره 09127166410 است.

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
دکتر محمود افتخارزاده

متخصص قلب و عروق فلوشیپ الکترو فیزیولوژی، آریتمی و پیس میکر ، عضو انجمن پیس میکر و الکتروفیزیولوژی آمریکا

مقالات مرتبط

7 دیدگاه دربارهٔ «داروهای درمان نارسایی قلبی»

  1. سلام. آقای دکتر مادر من ۵۷ سالشه بعد یه مدتیه که نارسایی قلبی گرفته و در کنارش به یه مشکل خونی هم دچار شده. ینی کم خونی شدید گرفته و پلاکت خونش پایین اومده به شدت. گفتن باید جراحی بشه که ریسکش بالاس. میخواستم ببینم با دارو میشه مشکل رو بر طرف کرد یا فقط جراحی؟

  2. درود برشما آقای دکتر
    شوهر من ۵۶ سالش هست ۴ سال هست که دچار بیماری قلبی شده،یک بار هم سکته کرده، دوبار آنژیو گرافی کرده وبالون گذاشته داروهای که استفاده می‌کند، (روز واستاتین ۲۰ قرص ترکیبی آرترستان،۵۰
    کنکور ۵. آسپرین ۸۰
    یک بار دور قلبش ویک بار زانوش آب آورد
    دکتر دارو فوروزماید دادند وخوب شد
    الان دوباره اکو کرده ،دکتر قلب گفت پمپاژ قلبش ضعیف هست . داروی دیگری به غیر از این ۴ دارو هست برای پمپاژ بهتر ؟

    1. کلینیک آریتمی توانیر

      سلام و آرزوی سلامتی برای شما
      ما چهار داروی اصلی داریم ولی داروهای دیگری نیز بر اساس نیاز تجویز می شود.

  3. سلام من ۳۰سآلمه والان یک ساله نارسایی قلبی پیدا كردم دکترقرص ماستیتان ۱۰ لیراتان وتادافیل ۲۰ اسپیرلاکتون وفورزماید تجویز كرده یک ساله دارم مصرف می کنم ولی نتیجه مطلوبی نگرفتم آیا. راه دیگه ای هست یکبار رایت کت راست شدم که گفتن فشار ریه بالاست

    1. تیم نگارش دکتر افتخارزاده

      سلام
      راه‌های دیگه ای که ممکنه مفید باشه شامل بررسی دقیق‌تر فشار خون ریه (PAP)، داروهای قوی‌تر یا درمان‌های خاص مثل داروهای کاهش‌دهنده فشار خون ریه و کاشت دستگاه‌های کمکی قلبی یا در موارد شدید، پیوند قلب می‌تونه گزینه‌های دیگری باشه.
      پیشنهاد می‌کنم با پزشکتون مشورت کنید و احتمالاً به متخصص قلب و ریه یا الکتروفیزیولوژی برای بررسی وضعیت فشار ریه و درمان‌های جایگزین مراجعه کنید.

  4. سلام وارادت خدمت شما من خانمی ۴۶ساله هستم ومدت ۴ ساله که دچار نارسایی قلبی و گشادی دریچه میترال شدم برای جراحی وپیوند بستری شدم دربیمارستان قلب شهید رجایی تهران ولی متاسفانه بخاطر پایین بودن ضربان قلبم انجام ندادن این جراحی رو دارو دادن به مدت ۶ ماه که بعد از این مدت هم تغییری نکردم میخاستم ببینم ایا راه حلی نیست که من بتونم جراحی کنم چون خیلی اذیت میشم خستگی تنگی نفس ازارم میده الان یک هفته ای هست که دست چپم سر میشه وسوزن وسوزن میشه ودردش تا گردنم وسرم کشیده شده اقای دکتر ممکنه خطرناک باشه لطفا راهنماییم کنید ممنون میشم

    1. تیم نگارش دکتر افتخارزاده

      سلام و آرزوی سلامتی برای شما
      با توجه به نارسایی قلبی و گشادی دریچه میترال که ذکر کردید، مسلماً احساس خستگی، تنگی نفس و دردهایی که توصیف کردید می‌تواند از علائم پیشرفته بیماری شما باشد.
      اگر ضربان قلب پایین باعث شده که جراحی نتونه انجام بشه، باید بررسی بشه که آیا علت افت ضربان قلب قابل درمان است؟ گاهی اوقات ممکنه که مشکل از آریتمی‌ها یا اختلالات دیگر باشد که با درمان دارویی یا حتی کاشت پیس‌میکر قابل اصلاح است. اگر داروهای شما تاثیری نداشته‌اند، شاید نیاز به بررسی‌های بیشتر باشه، مثل بررسی وضعیت الکتریکی قلب یا شبیه‌سازی وضعیت قلب.
      علائم جدیدی مثل سوزن سوزن شدن دست چپ و درد کشیده به گردن و سر ممکنه به مشکلات عروقی یا عصبی مربوط باشه و نباید نادیده گرفته بشه، به خصوص که در ارتباط با قلب هست. این علائم ممکنه نشان‌دهنده مشکلات قلبی یا حتی مشکلات عروق کرونری باشد. اگر درد شدید و طولانی است یا علائم دیگر مثل عرق سرد، تنگی نفس، سرگیجه یا ضعف دارید، باید فوراً به یک بیمارستان مراجعه کنید.

      پیشنهاد می‌کنم که به یک متخصص قلب و عروق و یا متخصص الکتروفیزیولوژی برای بررسی دقیق‌تر وضعیت قلب و تصمیم‌گیری درباره جراحی یا درمان‌های دیگری مثل کاشت پیس‌میکر یا بررسی عروق کرونری مراجعه کنید. میتونید هم تشریف بیارید کلینیک آریتمی تا مورد معاینه اساتید قرار بگیرید.

دیدگاه‌ خود را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *