بیماریهای غدد در اغلب موارد میتوانند با آریتمیهای قلبی همراه باشند. یکی از مهمترین بیماریهای غدد که فرد را تحت تاثیر قرار میدهد، پرکاری تیرویید است. به طور کلی هورمون ترویید میتواند روی قلب اثر بگذارد و موجب به وجود آمدن آریتمیهای متفاوت در قلب شود. در واقع یکی از شایعترین اثرات تیرویید پرکار، پدیدار شدن مشکلات قلبی است.
پرکاری تیرویید علاوه بر تاثیرگذاری روی فیبریلاسیون دهلیزی ممکن است روی گره دهلیزی بطنی نیز تاثیرگذار باشد. در این حالت فرد با مشکل فیبرولاسیون دهلیزی و ضربان بسیار تند و نامنظم به متخصص قلب مراجعه میکند. هنگامی که در این وضعیت پزشک از بیمار شرح حال میپرسد، بیماران معمولا از تعریق زیاد، احساس گرما، لرزش دست و… شکایت میکند. این علائم متاسفانه در جوانان بیشتر از سایرین دیده میشود.
به طور کلی در یک فرد عادی و بدون آرتیمی قلبی، میزان ضربان قلب بین 40 تا 50 است. اما این درحالیست که در بیماران مبتلا به پرکاری تیرویید، ضربان قلب حین استراحت و در شب به 70 تا 80 میرسد. در این مواقع پزشک پس از مشاهده این عدد متوجه پرکاری و مشکلات قلبی در بیمار میشود.
به همین دلیل است که ما به شما توصیه میکنیم اگر به فیبراسیون دهلیزی مبتلا هستید، قبل از هر کاری از نظر پرکاری تیرویید بررسی شوید. برعکس این آن نیز صادق است. یعنی چنانچه به فیبریلاسیون دهلیزی مبتلا هستید، باید از نظر غدد نیز مورد بررسی قرار بگیرید. پس از مشخص شدن مشکل، حال نوبت به درمان صحیح و درست میرسد.
مشکلات قلبی افراد با تیرویید پرکار
همانطور که اشاره شد، تیرویید پرکار میتواند روی قلب تاثیرات منفی بگذارد و مشکلات قلبی در فرد ایجاد یا آنها تشدید کند. یکی از مشکلات قلبی در افراد تیرویید پرکار، ضربان قلب بالاست. ضربان قلب بالا در اغلب موارد در نوجوانان و جوانان مبتلا به تیرویید پرکار، شایعتر است. این افراد در وهله اول بدون هیچگونه علائم تیرویید پرکار، به پزشک متخصص قلب مراجعه میکنند و از شدت ضربان قلب بالا شکایت دارند. در این حالت پزشک متخصص با انجام بررسیهای لازم و آزمایشات متوجه عارضه یا بیماری پرکاری تیرویید در فرد میشود. یکی دیگر از آریتمیها یا عارضههای قلبی در افراد مبتلا به پرکاری ترویید، فیبریلاسیون دهلیزی است. هورمونهای تیرویید معمولا قلب را تحریک و موجب ضربان قلب بالای آن میشوند. به همین منظور فرد دچار فیبریلاسیون دهلیزی میشود که یکی از مشخصههای فیبریلاسیون دهلیزی ضربان بسیار تند و زیاد است.
میزان ضربان قلب در افراد مبتلا به پرکاری تیرویید
هنگامی که فرد با علائم مختلف به متخصص قلب مراجعه میکند، دکتر قبل از هرکاری بررسیها و آزمایشهای لازم را انجام میدهد. یکی از آنها نصب هولتر است. پزشک با نصب هولتر قصد محاسبه تعداد ضربان قلب را در شب و حین استراحت بیمار دارد.
پرکاری ترویید خاموش
در افراد مسن گاها پرکاری تیرویید بدون علامت است. در این افراد خبری از علائمی نظیر لرزش دست، احساس گرما، تعریق و… نیست، در عوض افراد مسن در اغلب موارد با اختلال ریتم قلب یا فیبرولاسیون دهلیزی به پزشک مراجعه میکنند. بنابراین میتوان گفت فرمهای مختلفی از تیرویید پرکار وجود دارد و به نوع بدون علامت آن تیرویید پرکار خاموش گفته میشود. تیرویید پرکار خاموش خودش را با انواع و اقسام آریتمیهای مختلف قلبی نشان میدهد و متاسفانه این آریتمی میتواند حتی عوارض نارسایی قلبی، سکته مغزی، لخته شدن خون و… را در فرد ایجاد کند.