جستجو کردن
بستن این جعبه جستجو.

5 نشانه آریتمی قلبی کودکان

آریتمی قلبی در کودکان

آریتمی قلبی کودکان اصطلاحا حالتی است که در آن ریتم طبیعی ضربان های قلب دچار اختلال می گردند. در آریتمی های قلبی کودکان دو حالت تاکی کاردی (ضربان قلب خیلی سریع) و برادی کاردی (ضربان قلب کند) اتفاق می افتد.

به طور کلی تعریف آریتمی از نظر تیم متخصص کلینیک آریتمی توانیر به صورت زیر است: آریتمی قلبی (Cardiac arrhythmia) تشخیصی پزشکی بر اساس نامنظم بودن ریتم طبیعی قلب است. در بیماران مبتلا به آریتمی قلبی اختلالی در نحوه ی هدایت الکتریکی بین دو گره سینوسی و گره دهلیزی-بطنی وجود دارد.

آریتمی قلبی در کودکان اهمیت بیشتری پیدا می‌کند و می‌تواند زمینه‌ساز سایر اختلالات باشد. انواع مختلفی از آریتمی وجود دارد که تعدادی از آن‌ها زندگی افراد را تهدید می‌کند. در ادامه مقاله به معرفی انواع آریتمی قلبی در کودکان، علائم آریتمی قلبی در کودکان و شیوه‌های درمانی آن می‌پردازیم. با ما همراه باشید.

محدوده ضربان قلب طبیعی کودک

قبل از شروع مبحث انواع آریتمی قلبی، بهتر است از تعداد ضربان قلب کودکان یک تا دوازده سال اطلاعات کافی کسب کنیم. این عدد به مواردی مانند سن فرد، سبک زندگی، بیماری‌های زمینه‌ای و… وابسته است. ضربان قلب در حال استراحت با افزایش سن کودکان کاهش می‌باید و محدوده طبیعی آن به‌صورت زیر تعریف می‌شود:

نوزادان یک تا یازده ماهه 80-160 ضربه در دقیقه
کودکان 1 تا 2 ساله 80 تا 130 ضربه در دقیقه
کودکان 3 تا 4 ساله 55 تا 85 ضربه در دقیقه
کودکان 5 تا 6 ساله 75 تا 115 ضربه در دقیقه

البته همان‌طور که گفته شد، این اعداد از فردی به فرد دیگر متفاوت است و تشخیص آن بر عهده متخصص قلب می‌باشد.

آریتمی قلبی در کودکان چیست و چگونه عمل می‌کند؟

در قلب گروهی از عضلات به شکل گره‌های تولیدکننده جریان الکتریکی هستند که این گره‌ها با تولید ایمپالس‌های منظم سبب انقباض و انبساط قلب به‌صورت ریتمیک می‌شود.

به لطف وجود این سیستم قلب انسان‌ به‌طور منظم می‌تپد. گاهی اوقات گره‌های قلبی و سیگنال‌های الکتریکی در قلب کودکان دچار مشکل شده و ریتم طبیعی مختل می‌شود. این وضعیت آریتمی قلبی در کودکان نام دارد. به بیانی ساده‌تر، آریتمی تغییر در ریتم منظم و طبیعی قلب است. در این حالت، نه‌تنها قلب بلکه سایر اعضای بدن نیز با مشکلات فراوانی رو‌به‌رو خواهند شد.

آریتمی قلبی در کودکان

 

انواع آریتمی قلبی در کودکان

برخی از انواع آریتمی قلبی در کودکان مضر نیستند و آسیبی به این عضو حیاتی وارد نمی‌کنند، اما تعدادی از وخیم‌ترین اختلالات عملکردی قلب کودکان، به دلیل ریتم غیرطبیعی روی می‌دهند. از مهم‌ترین انواع آریتمی کودکان می‌توان به موارد زیر اشاره کرد:

سندرم کیو تی طولانی (LQTS)

این حالت یک اختلال در سیستم الکتریکی قلب است. سندروم کیوتی طولانی ممکن است ارثی یا اکتسابی باشد. اگرچه برخی از افراد مبتلا علائم بالینی مهمی را بروز نمی‌دهند، در سایر افراد بر اثر ورزش، خشم، هیجان و اضطراب ناگهانی ممکن است غش و آریتمی شدید ایجاد شود.

انقباضات زودرس قلبی

انقباض قلبی است که پیش از زمان موردنظر برای وقوع یک ضربان طبیعی رخ می‌دهد. به این حالت اکستراسیستول یا ضربان نا به‌جا نیز می‌گویند. برخی از انواع انقباضات زودرس بسیار خطرناک هستند.

تاکی کاردی

کلمه تاکی کاردی به معنی ضربان قلب سریع است که ممکن است برای نوزادان به 160 بار در دقیقه نیز برسد. افزایش درجه حرارت بدن، تحریک قلب توسط اعصاب و اختلالات سمی قلب از عوامل مهم تاکی کاردی به شمار می‌آیند. این حالت در برخی از کودکان نیازی به درمان ندارد.

آریتمی تاکی کاردی

بلوک تکانه‌های قلبی

بلوک قلبی زمانی اتفاق می‌افتد که سیگنال‌های الکتریکی به‌طور طبیعی نتوانند به حفره‌های قلب منتقل شوند.

برادی کاردی

واژه برادی کاردی به معنای ضربان قلب آهسته است که معمولاً به کمتر از 60 ضربان در دقیقه اطلاق می‌شود. کاهش دمای بدن، افت ضربان قلب ناشی از تنفس در نوزادان زودرس و برخی از بیماری‌های قلبی از مهم‌ترین دلایل آن به شمار می‌آید.

 

ضربان قلب نامنظم در کودکان چه دلایلی دارد؟

علل مختلفی برای آریتمی قلبی در کودکان وجود دارد. آریتمی قلبی می‌تواند در اثر عوامل محیطی یا بیماری‌های مادرزادی ایجاد شود که در هریک از آن‌ها، شدت و علائم بیماری متفاوت خواهد بود. موارد زیر از سایر دلایل آریتمی قلبی کودکان به شمار می‌آیند:

  • تب
  • عفونت عضله قلب (میوکاردیت)
  • مصرف برخی از داروهای شیمیایی و کافئین
  • اختلال در تعادل برخی از یون‌ها و هورمون‌ها (مانند کم‌کاری یا پرکاری تیروئید)
  • ناهنجاری‌های عضله قلب (کاردیومیوپاتی)
  • ناهنجاری‌های سیستم هدایت قلب (WPW)
  • بیماری‌های مادرزادی قلبی
  • بیماری‌های ژنتیکی مانند سندرم بروگادا
  • استرس و اضطراب بیش از حد

 

علائم آریتمی قلبی در کودکان

آریتمی قلبی در کودکان سبب شده تا خون مورد نیاز سایر اندام‌ها به‌طور کامل در بدن پمپ نشود. درنتیجه برخی از کودکان دچار ضعف و بی‌حالی می‌شوند و تمایلی به فعالیت فیزیکی ندارند

البته همه کودکان مبتلا به آریتمی، علائم واضح و روشنی از خود نشان نمی‌دهند و بعضاً در برخی از معاینات پزشکی، اولین مشاهدات از ضربان قلب نامنظم ثبت می‌شود. به همین دلیل بهتر است به‌صورت دوره‌ای کودکان خود را نزد پزشک ببرید تا از وضعیت سلامت قلب اطمینان حاصل شود. اگر علائم زیر را مشاهده کردید، حتماً به پزشک متخصص مراجعه کنید:

  • خستگی مفرط
  • تپش قلب و درد قفسه سینه
  • سرگیجه و غش کردن
  • سبکی سر
  • تنگی نفس، تنفس سریع و پی‌در‌پی
  • فشارخون پایین

علائم آریتمی قلبی در کودکان

چه عواملی ضربان نامنظم را تشدید می‌کند؟

  • بیماری عروق کرونر، جراحی‌های قلب، تنگی عروق، حمله قلبی، دریچه‌های غیرطبیعی، کاردیومیوپاتی و… از فاکتورهای ریسکی هر نوع آریتمی به شمار می‌آیند.
  • فشارخون بالا خطر ابتلا به بیماری‌های عروق قلبی را افزایش می‌دهد.
  • آپنه خواب باعث توقف تنفس در هنگام خواب می‌شود. این حالت می‌تواند منجر به برادی کاردی و ضربان قلب نامنظم گردد.
  • عناصری به نام الکترولیت مانند پتاسیم، سدیم، کلسیم و منیزیم به تحریک و ارسال تکانه‌های الکتریکی در قلب کمک می‌کنند. عدم تعادل در الکترولیت‌ها می‌تواند سبب اختلال در فعالیت سیگنال‌های قلب شود.

 

روش‌های تشخیص آریتمی قلبی در کودکان

چندین روش مختلف برای تشخیص آریتمی قلبی در کودکان وجود دارد. بررسی اطلاعات در مورد بیماری‌های زمینه‌ای و سوابق پزشکی به همراه معاینه فیزیکی اولین قدم تشخیصی به شمار می‌آید. اگر پزشک به آریتمی مشکوک باشد، نوار قلب (EKG) برای اندازه‌گیری فعالیت الکتریکی قلب تجویز می‌کند.

الکترودهای این دستگاه به قسمت‌های مختلف قفسه سینه، دست و پا متصل شده تا فعالیت‌های الکتریکی قلب مورد بررسی قرار گیرد. این تنها دستگاه تشخیصی آریتمی نیست! هولتر قلبی و دستگاه ثبت حمله از سایر مواردی هستند که تشخیص آریتمی قلبی در کودکان را راحت‌تر می‌کنند.

هولتر یک دستگاه قابل حمل بوده که به‌طور شبانه‌روزی وضعیت قلب را بررسی می‌کند. اگر گاها علائم آریتمی احساس می‌شود، بهتر است از دکمه ثبت حمله دستگاه استفاده کنید. هر زمان که دکمه این دستگاه را فشار دهید، به مدت چند دقیقه وضعیت قلب شما بررسی می‌شود.

ازجمله سایر روش‌های تشخیصی آریتمی قلبی در کودکان می‌توان به تست ورزش، آزمایش خون، تست تیلت، پژواک‌نگاری قلب (TTE) و مطالعات الکتریکی فیزیولوژیکی اشاره کرد.

روش‌های تشخیصی آریتمی قلبی در کودکان

 

درمان آریتمی قلبی در کودکان

گزینه‌های درمانی آریتمی بسیار گسترده است و وابسته به نوعی بیماری، سن بیمار و شدت آریتمی متفاوت عمل می‌کند. البته برخی از مشکلات ریتمیک نیازی به درمان ندارند. برنامه درمانی ضربان قلب نامنظم شامل تغییرات سبک زندگی، روش‌های دارویی، کاتتریزاسیون قلبی، کاشت دستگاه ضربان‌ساز، دفیبریلاتور و جراحی قلب است.

  • داروهای زیادی وجود دارند که به تنظیم ضربان قلب کمک می‌کنند. البته گاهی اوقات، داروهای ضد آریتمی می‌توانند علائم را افزایش دهند و عوارض جانبی ناخواسته‌ای ایجاد کنند، بنابراین استفاده و اثربخشی آن‌ها باید توسط پزشک و والدین کودکان به‌دقت کنترل شود.
  • استرس، فشار روحی، استفاده از برخی مواد غذایی مثل کافئین و فست‌فود می‌تواند سبب ایجاد آریتمی یا تشدید آن‌ها شود. متخصص قلب ممکن است توصیه کند که کودک شما از این عوامل دوری کرده یا سبک زندگی خود را تغییر دهد.
  • درروش کاتتریزاسیون قلبی (ابلیشن) یک لوله نازک به نام کاتتر از طریق ورید به سمت قلب هدایت‌شده تا با استفاده از انرژی گرمایی و سرمایی و ایجاد اسکار، سیگنال‌های غیرطبیعی را مسدود کنند. این روش با بیهوشی کامل انجام‌شده و عوارض جانبی بسیار کمی دارد. در بیش از 90 درصد مواقع، این کار به‌طور دائمی آریتمی را درمان می‌کند.
  • ضربان‌ساز و دفیبریلاتور دو نوع دستگاه پزشکی هستند که برای آریتمی استفاده می‌شوند. ضربان‌ساز وسیله است که زیرپوست قرار می‌گیرد و به قلب متصل می‌شود. این وسیله سیگنال‌های ضعیفی را برای کمک به ضربان طبیعی قلب ارسال می‌کند.
  • جراحی گزینه آخر برای کودکان مبتلا به آریتمی شدید است که به درمان‌های دیگر پاسخ نداده‌اند.

 لیست دارو های درمانی آریتمی کودکان

از آنجایی که مصرف دارویی برای درمان بیماران کودک مبتلا به آریتمی سخت است، محدودیت های دارویی شدیدی برای آن ها در نظر گرفته می شود. از این بابت دو داروی پر مصرف برای درمان آریتمی در کودکان به طور معمول تجویز می شود:

  • Amiodarone
  • Flecainide

مراجع به متخصص آریتمی برای درمان آریتمی کودکان

آریتمی قلبی در کودکان می‌تواند خطرات و بیماری‌های زیادی را به همراه بیاورد. در صورت مشاهده هر یک از علائم ذکرشده، در اولین فرصت به پزشک متخصص مراجعه کنید.

کلینیک آریتمی توانیر در تهران با استفاده از تجارب متخصصین حاذق کشور به همراه پیشرفته‌ترین تجهیزات پزشکی در تلاش است تا گام بزرگی در راستای سلامت جامعه بردارد.

تست تیلت، اکوکاردیوگرافی، درمان آریتمی با استفاده از روش منجمد کردن، از بین بردن کانون‌های آریتمی و… ازجمله خدماتی است که در این مرکز انجام می‌شود. جهت کسب اطلاعات بیشتر و رزرو نوبت با ما در تماس باشید.

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn

مقالات مرتبط

بهترین متخصص اکو قلب در تهران

معروف ترین و ماهر ترین فوق تخصص اکوکاردیوگرافی قلبی در تهران را شاید در هر جستجوی اینترنتی به یک نام معرفی کرده باشند. با این

همه چیز درباره عوارض خفیف بعد از عمل ابلیشن قلب در کلینیک آریتمی توانیر تهران

عوارض خفیف بعد از عمل ابلیشن قلب

عمل ابلیشن قلبی یکی از کم عارضه‌ترین و بی‌خطرترین و درعین‌حال مؤثرترین روش‌های درمان آریتمی‌ قلبی به شمار می‌رود که در اغلب موارد بیمار عوارض

10 دیدگاه دربارهٔ «5 نشانه آریتمی قلبی کودکان»

  1. سلام وقت بخیر اقای دکتر بنده پسری 2 ساله دارم که بسیار شیطون هست. چند هفته ایی میشه موقع دویدن به شدت نفس نفس می زنه قبلا این جوری بود ولی الان خیلی زیاد شده طوری که نمی تونه دیگه حرکت کنه و دیروز دست گذاشت رو قفسه سینش و گفت درد میکنه من خیلی نکرانم باید چه کار کرد نکنه مشکل تپش قلب داره؟

  2. علی داروغه سفیدی

    سلام
    پسرم 1ماهه هست
    4روز پیش ساعت 5 صبح خانمم صدام کرد ک بچه بیدار نشده شیر بخوره
    ب زور بیدارش کردیم و ی کم شیر خورد و خابید
    ساعت 8صبح باز هم همین رو تکرار کردیم تا این که 1ساعت بعد ب دکتر متخصص مراجعه کردیم و ایشون مارو ارجاع دادن ب مرکز طبی کودکان و در مرکز بعد از معاینه متوجه شدند ک ضربان قلب نوزادمون 300بار در دقیقه میباشد ک باتزریق دارو خدارو شکر کنترل شد و در اورژانس بستری و تحت مانیتورینگ بود ک متاسفانه فرداش حدود ساعت 8تا 9 صبح از دوباره ب همین شکل ضربان قلب حدود 280 در دقیقه شد، دوبار طی فاصله زمانی حدود 6 ساعت اکو شد ک هردوبار گفتن قلب نوزاد هیچ مشکلی نداره و فقط یک سوراخ کوچک وجود داره و ب خودی خود هم ترمیم میشه
    و چون آزمایشات مختلف گرفته بودن و هیچ کدام از موارد چیز خاصی رو نشون نمیداد فرزند ما رو توو بخش cicu بستری کردن و آزمایشات دیگری ازش گرفتن مثله تیرویید ویکسری دیگر ک من نمیدونم واقعا چی بودن و ب من گفتن هنوز جواب نیومده
    فقط از یگی از پزشک ها ک پرسیدم گفت فقط توو این آزمایشات سطح پتاسیم بالا بوده و چیز خاصی نیست
    الان 3روزمیشه ک توو cicu بستری و هیچ افزایش ضربانی نداشته ک ب ما گفتن داروی قلب هم ک میدادن قطع شده
    البته همون روز اول از سینه عکس برداری شد و گفتن کمی درگیری دارد
    و هنوز تشخیص ندادن ضربان قلب چرا بالا رفته
    لطفا اگه لازمه جایی مراجعه کنم تا از سلامتنوزادم مطمين شم کمکم کنید
    09357764631

    1. کلینیک آریتمی توانیر

      همكاران ما در آن مركز با اين مورد آشنايي كافي دارند و آگر نيازي به مراجعه به مركز ديگر باشد شما را ارجات خواهند داد.

  3. سلام آقای دکتر خسته نباشید .من یه دختر ۴ ساله دارم از بچگی کم خونی داشت.چند روز پیش بردمش برای چکاب دکتر با گوشی داشت معاینه می‌کرد گفت دخترم ضربان قلبش نوسان واره.بردیم نوار قلب گرفتیم گفتن درسته نوسان داره و کند میزنه.ممکنه از کم خونیش باشه توروخدا دارم دیوونه میشم

    1. کلینیک آریتمی توانیر

      با سلام
      لطفا به صورت حضوری به کلینیک آریتمی توانیر مراجعه کنید تا بررسی دقیق تری صورت بگیرد.

  4. سلام ،من یه دختر 54روز دارم که ضربان قلبش تا 300میره العان بیمارستان رجایی بستریه ،شما میتونید بیشتر منو راهنمایی بکنید که کجا ببرم از اینجا بهتر باشه ممنون

    1. کلینیک آریتمی توانیر

      سلام وقت بخیر
      خوشبختانه در بیمارستان رجایی تهران همکاران متعهد و متخصص خوبی برای معالجه فرزند شما حضور دارند.

  5. سلام پسر ۵ ساله ای دارم که ب علت پنمونی بستری بیمارستانه. جهت درمان ونکومایسین شروع کردن و به علت واکنش ب دارو هیدروکورتیزون ۵۰ و شربت سیتریزین ۵ سی سی دادن واز اون روز ب بعد مدام افت فشار و ضربان قلب داده بخصوص موقع خواب ضربان تا ۴۷ هم میاد .بسیار بی حال و خواب آلود اکو و ویزیت قلب شدن و گفتن نرماله ولی متاسفانه خیلی نگرانم ممنون میشم راهنمایی کنید

دیدگاه‌ خود را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *